Jelentős kedvezményeket vont meg a floridai Szenátus a Disney-től

2022. április 21. 11:08

A Disney politikai aktivizmusára reagálva a floridai Szenátus jóváhagyta, hogy megszüntessék a Disneyt érintő speciális adókörzetet, amely eddig jelentős kedvezményeket biztosított a vállalatnak.

2022. április 21. 11:08
null

A republikánusok által vezetett Florida Szenátusa szerdán jóváhagyta azt a törvényt, amely megvonja a The Walt Disney Company-től az eddig a vállalatot illető adókedvezményeket. A kedvezmények a vállalat azon ingatlanjaira vonatkoztak, amelyeken a Disney vidámparkjai működnek.

A The Wall Street Journal értesülései szerint Florida kormányzója, Ron DeSantis kifejezetten kérte, hogy az adókedvezményt megvonó törvényt különleges eljárásban alkossák meg, és előre nyilvánvalóvá tette, hogy elfogadása esetén alá is fogja írni azt. 
A szenátus 23-16 arányban szavazott a kedvezmények megvonása mellett. Az adókedvezmények valójában földrajzilag meghatározható „speciális adókörzetekre” vonatkoznak. A törvény általánosságban 2023. június 1-jével felszámol minden olyan speciális adókörzetet, amelyet Florida alkotmányának megalkotását, tehát 1968-at megelőzően hoztak létre, és amelyet időközben nem újítottak meg. 

A Disney-re vonatkozó, adókedvezménnyel érintett körzetet jogilag 1967-ben hozták létre. Ehhez különféle jogok járnak, amelyek révén a Disney mentesül különféle adó- és díjfizetési kötelezettség és egyéb szabályozás alól. Ez a jelentős mértékű bürokráciacsökkentés alapozta meg a Disney számára azt, hogy több mint 50 éven keresztül működtesse profitábilisan szolgáltatásait az államban.

Az adókedvezmény megvonása a Disney közel 40 négyzetmérföld alapterületű ingatlanját érinti, amely a lap szerint

„jelentős csapás” a vállalat floridai gazdálkodására nézve.

A törvény ugyanakkor lehetővé teszi, hogy a Disney új speciális adókörzet létrehozását kérelmezze a jelenlegi felszámolását követően.

A kedvezmény révén a szórakoztatóipari vállalat évente több tízmillió dollárt takarított meg. Ezt egy a társaság pénzügyeivel tisztában lévő szakértő adta a The Wall Street Journal tudtára, aki még több mint egy évtizede kezdte el tanulmányozni a kérdést.
A Disneyt az amerikai közvélemény szerdán nyilatkoztatta meg a fejleményekkel kapcsolatban, a vállalat azonban nem kívánta kommentálni a híreket.

A floridai DeSantis-adminisztráció és a republikánus politikusok az elmúlt hetekben több alkalommal is vitába keveredtek a Disney képviselőivel a „Szülői jogok az oktatásban” (Parental Rights in Education Bill) című törvény kapcsán.

A törvényt a közvélemény „Ne mondd ki azt, hogy meleg” (Don’t Say Gay Bill) néven is ismeri.

A jogszabály megtiltja, hogy különösen az alsó tagozatos gyermekek a szexuális irányultságra és a gender identitásra vonatkozó oktatásban részesüljenek. A jogszabály tartalmaz emellett olyan rendelkezést is, amely tiltja az ideológiai oktatást az idősebb, de „ehhez nem megfelelő korú” diák részére is.

A Disney eleinte nem kívánta kommentálni a jogalkotási fejleményeket, később azonban a vállalat vezetése az ott dolgozók nyomására mégiscsak aktív politikai szerepvállalásba bocsátkozott a kérdés kapcsán. Végül a Disney a törvény elleni tiltakozási mozgalom élére állt, továbbá a más államokban hasonló irányú jogalkotást is ellenzi.

A Precedens tematikus cikkeit itt, itt és itt olvashatja el.

Kép: Zach D Roberts / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Griffi
2022. június 18. 15:44
Bírom, amikor a mulitmilliárdos cégek sírnak azért, hogy ne kelljen adózniuk....
Nehidd El
2022. június 18. 15:43
Nagyon helyes, hogy az állampolgárok legitim képviselete igyekszik megvédeni magát egy ismeretlen külső támadástól, hogy ha nehezen is, de végre megmozdult a társadalom önvédelmi reflexe.
minekkellregisztralni
2022. június 18. 15:43
Pusztuljon a pedofil genderpropaganda!
sersem
2022. április 30. 13:25
KIBASZOTT HAZUG PROPAGANDA AMINEK A MANDINER IS HELYET AD! https://www.youtube.com/watch?v=XChkYYb7UdI&t=431s Ezt nezzetek meg, mindossze 1, betuvel EGY buznyak protestalt Floridaban!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!