Már mintegy 200 ezer levélszavazatot adtak le a választók

2022. április 01. 11:20

Több mint 450 ezren vetették fel magukat a névjegyzékbe.

2022. április 01. 11:20
null

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok az országgyűlési képviselők választásán és a vele egy napon rendezett népszavazáson csak levélben szavazhatnak, és csak akkor, ha március 9-ig felvetették magukat a névjegyzékbe. Ezt több mint 456 ezren tették meg.

Eddig 46 ezren jelezték, hogy valamelyik külképviseleten akarják átvenni a szavazási levélcsomagokat

Az NVI eljuttatta a választópolgároknak a szavazási levélcsomagokat; 46 ezren jelezték, hogy valamelyik külképviseleten akarják átvenni. Az NVI pénteki adatai szerint már csaknem 184 ezer levélszavazatot leadtak a választópolgárok: 33 600-at közvetlenül, levélben juttattak el az NVI-hez, több mint 150 ezret pedig a külképviseleteken adtak le.

Az NVI hétfőtől ellenőrzi a beérkezett levélszavazatok választót azonosító nyilatkozatait. Nem teszik közzé, hány azonosító nyilatkozatot ellenőriztek, csak azt, hogy eddig 86 655 érvényes szavazási iratot találtak.

Szerbiából több mint 38,5 ezer, Romániából csaknem 18 ezer érvényes szavazási irat érkezett már vissza az NVI-hez. 

A szavazó a szavazólapokat tartalmazó válaszborítékot az NVI-hez eljuttathatja postán (bárhonnan ingyen), úgy, hogy az a szavazás napján 19 óráig megérkezzen. Feladhatja térítés ellenében bármelyik külképviseletre címezve is, ebben az esetben a külképviseleti szavazás lezárultáig kell megérkeznie a levélszavazatnak a címre.

Amerikában szombaton szavaznak

Az amerikai kontinensen szavazóknak figyelembe kell venniük, hogy az időeltolódás miatt a külképviseleti szavazás szombaton lesz.

A válaszborítékot le is lehet adni bármely külképviseleten március 19-étől munkanapokon; a külképviseletek általában 8 óra és 16.30 között vannak nyitva, de Beregszászon, Ungváron, Kolozsváron, Csíkszeredán, Bukarestben és Szabadkán minden nap 6-22 óra között van erre lehetőség. 

A válaszboríték leadható a külképviseleten a külképviseleti szavazás időtartama alatt (általában 6-19 óra között) is, valamint Magyarországon a 97 egyéni választókerületi székhelyen is, a szavazás napján 6-19 óra között.

(MTI)

Nyitóképen zajlik a levélszavazás a csíkszeredai főkonzulátuson. Fotó: MTI/Veres Nándor

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Felipegonsaless
2022. április 02. 00:36
Avagy amíg két külön nézetű ember van a föld nevü bolygón addig nem lesz soha béke!!!???? Kell a szavazóknak egy elleneség amit letudnak győzni. DE. Szerintem a választás most nem arról szól, hogy kit győzzünk le, hanem arról, hogy mi magyarok, ne legyünk egy olyan csatában részesek amihez semmi közünk. Ezért írom e sorokat, mert én sem szeretnék golyófogónak menni Ukrajnába, ahol a magyar, szitokszónak számít. DE. Javaslom az ellenzék jeles képviselőit az azzonali önkéntes besorozásra az Ukrajnai harctérre vezényléssel.
Felipegonsaless
2022. április 02. 00:09
Ha most nem lenne internet , mint amikor az angolok és az írek írtották egymást, akkor nem lenne ilyen közeli a ukrán-orosz lövöldözés, abba sem szóltak bele a nagyok, vajon miért? De az internet jóvoltából naprakészek vagyunk az információkból és a dezinformációkból, de a manapság "meghatározó" hírterjesztő médiákban csak a globalista liberálkommunista elveknek megfelelő részletek az amerikai ballib médiákra felokádott hírek szerepelnek. Kinek volt igaza, az Íreknek vagy az Angoloknak? Máig nem tudjuk. Lehet, hogy 20-30 év múlva az Oroszoknak lesz vagy az Ukránoknak lesz betudva az igazság. Nem tudható. Ha most nem lenne internet, akkor ezeket a sorokat sem itt, hanem a morze billentyűn nyomogatnám. Csak hetekkel, hónapokkal később értesülnénk, hogy a szomszédban háború van. De szavazni papíron fogunk saját tollal, bárkire is szavazunk, de szerintem csak a FIDESZ.
Robur
2022. április 01. 22:36
Sok román geci már leszavazott?
Paskai
2022. április 01. 16:11
Nincs megbízhatóbb a levélszavazásnál....::DDD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!