Radioaktív tárgyakat vittek magukkal az oroszok Csernobilból

2022. április 19. 14:17

Az ellopott eszközök összesen 7 millió becquerel radioaktív aktivitással rendelkeznek.

2022. április 19. 14:17
null

A csernobili erőműért felelős állami ügynökség arra figyelmeztetett, hogy az orosz csapatok veszélyes radioaktív tárgyakat vittek magukkal, miután március végén kivonultak az atomerőmű térségéből – számolt be egyik korábbi cikkében a Vice.

A Vice szerint a megszállók 133 sugárszennyezett eszközt loptak el, amelyek összesen 7 millió becquerel radioaktív aktivitással rendelkeznek.

Ennek már a töredéke is halálos lehet, ha nem szakszerűen vagy megfelelően kezelik – olvasható a csernobili erőműért felelős állami ügynökség hivatalos Facebook-oldalán.

Két laboratóriumot is kifosztottak az oroszok

Az orosz csapatok két laboratóriumot is kifosztottak és megrongáltak, amelyet az ukránok a radioaktív anyagok hatásának vizsgálatára hoztak létre. Bejegyzésükben azt írják, a kivonuló katonák számítógépeket, irodai berendezéseket vittek el és laboratóriumi mérőeszközöket is tönkretettek. 

Nyitóképen a csernobili atomerőmű madártávlatból. Fotó: EYEPRESS NEWS / EYEPRESS VIA AFP

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
smarton84
2022. augusztus 10. 15:39
Ismerjük ezt, innen is vittek amit láttak 45 éven keresztül.
NeMá
2022. augusztus 01. 15:31
Minden napra egy mese :) Ha így folytatják lesz nekik is 1001 :)
III. Öreg Banya
2022. június 13. 13:19
Mi az, hogy "ellopott"? Elvitték, ennyi.
Robert69
2022. június 01. 22:43
Ugye mindenki tudja, hogy a Csernobili erőmű volt az egyik olyan létesítmény amely rendelkezett azokkal a képességekkel, hogy atombombához szükséges hasadóanyag előállítására is alkalmassá tehető lett volna. Ezért foglalták el a sugárzó zónát szinte azonnal az oroszok és miután meggyőződtek róla, hogy nem folynak ott ilyen jellegű kutatások a laborokat tönkre tették, nehogy eszébe jusson kedvenc standupos politikusunknak ebbe az irányba indulni. Nyílván egy két "szuvenírt" elvittek, de nem azért, hogy a sötétben ingyen világítsanak. Majd kivonultak onnan.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!