Megkezdődött a mariupoli Azovstal acélgyárának ostroma

2022. április 19. 22:03

Itt tartják még magukat a város utolsó védői.

2022. április 19. 22:03
null

Eduard Basurin, az oroszok által támogatott szeparatisták vezetője közölte: arra készülnek, hogy megrohamozzák a mariupoli Azovstal acélgyárat, ahol a város utolsó védői tartják még magukat – írta meg a BBC értesüléseire hivatkozva az Index. A portál szerint délután aztán Ramzan Kadirov csecsen vezető közölte, hogy

szövetségese, Vlagyimir Putyin orosz elnök csapatai még kedden elfoglalják az acélgyárat.

„A Mindenható segítségével ma teljesen átvesszük az Azovstal uralmát” – mondta kedden Ramzan Kadirov.

A BBC arról számolt be, hogy a Moszkva-barát Eduard Basurin szerint az oroszok által támogatott harcosok este megindították a támadást az acélgyár ellen, és a csapatokat orosz repülőgépek és a tüzérség is segíti.

Sokan elmenekültek a területről

Az orosz média szerint az acélgyár közelében élő civilek közül körülbelül 120-an menekültek el humanitárius folyosókon keresztül kedden, ám az ukránok ezt egyelőre nem erősítették meg. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábban arról beszélt, hogy az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol „a háború szíve”, és kijelentette, hogy

ha a települést az ott élők feladnák, azzal jelentősen meggyengülne az ukrán fél tárgyalási pozíciója Oroszországgal szemben.

Az oroszok a várost március eleje óta ostromolják. A Kreml korábban már közölte, hogy az orosz erőknek sikerült „megtisztítaniuk” Mariupolt, a még harcoló ukrán haderőt körbevették. Elmondásuk szerint az ukránok egyetlen esélye, ha leteszik a fegyvert, és megadják magukat. Erre azonban nem került sor, ezért megindult a támadás.

Nyitókép: Twitter

 

Összesen 146 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
flesh ripper
2022. április 20. 07:14
19 évesen, katonai tanulmányok kezdetén, kellett olvasni nemzetközi sajtóreferátumokat, "belső" összefoglalókat, helyzetjelentéseket. Akkortájt találkoztam először az Azov-val. Beszámolók a román határ északi ukrán oldalán, BUKOVINÁBAN MŰKÖDŐ TERRORSZERVEZETEKRŐL, ukrán NÁCI PARAMILITÁRIS SEJTEKRŐL, amelyek a II. világháború idején, a hitleri megszállókkal kollaboráló nacionalista ukrán szabadcsapatok utódaiként születtek "újjá" hamvaikból. Jórészt, USA támogatással, "hosszútávú stratégiai számítás és tervezés" eredményeként. Érdeklődésemet és motivációmat az erősítette, hogy erdélyi gyökereim vannak és felmenőim között, éppen Bukovinában voltak érdekeltségeink. Édesapám, anyanyelvi szinten beszél románul. Én is többé-kevésbé értem-olvasom a nyelvet. kezdtem utánanézni a dolognak a román forrásokból és lám, borzalom: az ukrán oldalon lévő román nyelvű, románnak, vagy moldovean-nak valló lakosokat folyamatosan terrorizálták, verték, kirabolták ezek az ukrán hazafias kozákok. Az akkori román sajtó is rendszeresen beszámolt erről és határozott fellépést követelt a kormánytól. A megfélemlítés rendszeres volt: rablások, nemi erőszakok, sőt több gyilkosság is! Romániában akkor erősödtek meg a vasgárdista és egyéb fasiszta mozgalmak, Románia és a kormány is ismét a Nagyromániáról álmodozott: Moldávia, Bukovina, a KÍGYÓ-SZIGET (igen!), sőt Magyarország keleti része, a Tiszáig... Parázslott a hangulat, izzott a levegő... (https://hu.wikipedia.org/wiki/Rom%C3%A1nok_lakta_t%C3%B6rt%C3%A9nelmi_r%C3%A9gi%C3%B3k#/media/F%C3%A1jl:Nagy_Romania_1923.png) Az ukrán nyelvtörvény, a nemzeti kisebbségeket sújtó paranoid, nacionalista ukrán politika, a románokat talán még jobban érintette, mint a magyarokat. A román állam, némi alamuszi izmozást követően, látványosan bekussolt. Ennek pedig az oka az volt, hogy a román politika irányítása, totálisan a bukaresti USA-nagykövetség rezidenciájának hátsó szobájába került. Az USA már akkor intenzíven készítette elő a mai eseményeket. Romániába ( VASLUI, BOTOSANI, TULCEA) települtek a Kuba Guantanamo Bay (the infamous US prison in Cuba) intézményeinek eegy része, támaszpontok, titkos létesítmények és laborok. Mikor is volt a "the Maidan Revolution"? 2014. febr. 18. – 2014. febr. 23. Bizony. Innen jutottunk a máig! Figyeljétek a román USA-vazallus politikát. A leghűségesebb csatlós. Miközben reméli, hogy leeshet számára egy kis Moldávia! Vagy Kelet-Magyarország! Az ukrajnai román kisebbség sanyarú sorsáról, senki sem beszél.
Sany Xepi
2022. április 20. 06:50
Az acélgyártás alapanyaga mától az ukrán nácik lesznek.
triumphator
2022. április 20. 06:31
Mariupol mára egy élőszereplős PUBG-játszmává vált, ahogy a gyártelep romjai között fogócskáznak egymással a védők és a támadók. Semmi hősiesség nincs itt, az egyik oldalon a biztos halál tudata, a másikon meg az ész nélküli bosszúszomj hajtja a résztvevőket, akik közben YT-ra töltik fel a kalandjaikat.
Alcofrybas
2022. április 20. 05:42
Olivio Kocsis-Cake for Resident!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!