„Most mindannyian kommunisták vagyunk” – magyar művészek nyilatkoztak a választásokról a Die Weltnek

2022. április 08. 13:57

Fischer Iván szerint a magyarok két buborékban élnek, kétféleképpen gondolkodnak, és ellenségként tekintenek egymásra.

2022. április 08. 13:57
null

A Die Welt a „Tehát most mindannyian kommunisták vagyunk” című cikkében öt magyar művészt kérdezett arról, hogy hogyan látják a jövőt Orbán vasárnapi győzelmének fényében.

Barnás Ferenc író számára a választások eredménye „nagyon meglepő” volt. Barnás elmondta, hogy „a magyar demokráciaszégyenének” tartja, hogy az ellenzéki szövetség vezetői nem álltak a vezető jelölt mögé a választáséjszakáján, amikor az éppen elismerte vereségét. Hozzátette: „Egy ilyen erkölcsű politikai szövetségkudarcra van ítélve”.

Barnás Magyarország jövőjét csakis az Európai Unión belül látja.

Tompa Andrea felhívta a figyelmet arra, hogy a Mi Hazánk most a harmadik legerősebb erő az új parlamentben,miközben az „LMBT emberek elleni gyűlölet állami gyakorlattá vált”. Tompa nem tartja tisztességesnek vagy demokratikusnak a választásokat mégis elment szavazni, és megkérte az olvasókat, hogy gondolkodjanak el azon, hogy nevezhetjük-e demokráciának azt, amikor

az ellenzéki jelölt pontosan öt percet kap arra, hogy a közmédiában kampányoljon.

Fischer Iván nagy felelősséget érez a polarizált ország újraegyesítésében. Fischer szerint a magyarok két buborékban élnek, kétféleképpen gondolkodnak, és ellenségként tekintenek egymásra. A Budapesti Fesztiválzenekar vezetője elmondta,hogy a kormány képviselői mindig hangsúlyozzák, hogy a támogatás független az előadók véleményétől. „Én ehhez tartom magam. Tehát szabad vagyok, szabadon választom meg a repertoáromat, és szabadon beszélek a körülményekről”.

Mora Terézia szerint az ellenzéknek nem sikerült felkeltenie a reményt a magyar vidéki rezignált tömegekben,

akiknek az államilag irányított médián kívül nincs más információforrásuk arról, hogy lehet másképp is élni. „Hadd válasszák meg a legó méretű Putyinjukat. Legalább csak otthon tud kárt tenni”. Tóth Kinga feltette a kérdést, hogy Magyarország ismerte-e valaha is a demokráciát. Olyan kevés ideje volt kipróbálni, és a kommunizmus bukása után az „üzlet” ment tovább, a földet, a természetet eladták. Ezeknek a folyamatoknak az eredménye most is látható, oligarcháké a tavak, természeti területek, műemlékek, és a sportcsarnokok.

 

Nyitóképünk illusztráció. Fotó: Pixabay

Összesen 123 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
baki2022
2022. április 10. 10:01
Diktatúrában IVÁN hogy lehet szabad? :) Tóth Kinga! Kik voltak akik feltőkésítették kis hazánkat a 90'-es években? Demokratikusan felvehető IMF hitel nyakló nélkül :(
Scio
2022. április 09. 21:43
Bizonyára nem ismered, iván, mit mondot Szolzsenyicin ...élvezz!!! "A kommunistánál kártékonyabb és veszélyesebb embertípust még nem produkált a történelem. Cinizmusuk, szemtelenségük, hataloméhségük, gátlástalanságuk, rombolási hajlamuk, kultúra- és szellemellenességük elképzelhetetlen minden más, normális, azaz nem kommunista ember számára. A kommunista nem ismeri a szégyent, az emberi méltóságot, és fogalma sincs arról, amit a keresztény etika így nevez: lelkiismeret. A kommunista eltorzult lélek! Egészséges szellemű európai ember nem lehet kommunista! Nincs olyan vastag bőrt igénylő hazugság, amit egy kommunista szemrebbenés nélkül ki ne mondana, ha azt a mozgalom érdeke vagy az elvtársak személyes boldogulása így kívánja.”
Hopsz Juliska
2022. április 09. 13:57
Fisher Iván: "a magyarok két buborékban élnek, kétféleképpen gondolkodnak, és ellenségként tekintenek egymásra" - kicsit keveri a magyarokat a magyarul beszélő egyébbel!
Felvidéki MAGYAR
2022. április 09. 13:06
Ki kell mondani, hogy már megint a kib@szott magyargyűlölő zsidók sikítanak, akik minden évben A LEGMAGASABB TÁMOGATÁSOKAT MARKOLJÁK FEL a magyar adófizetők pénzéből! Takarodjatok már el a büdös pics@b@, ha itt olyan szörnyű! Irány az ígéret földje, ott majd minden jó lesz!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!