A háromszor beoltottak körében ötből egy kapta el az omikron variánst

2022. április 07. 13:56

Ezt egy svéd tanulmány állapította meg mindezt.

2022. április 07. 13:56

Öt kórházi dolgozóból egy kapta el az új típusú koronavírus omikron változatát annak ellenére, hogy háromszor is be voltak oltva –állapította meg egy új svéd tanulmány.

„Noha a fertőzöttek többsége tünetmentes volt, a vírusszám elég magas volt ahhoz, hogy akár kilenc napon át is képesek legyenek fertőzni” – közölték az SVT svéd televízióban szerdán. A kutatásban a stockholmi Danderyd kórház 375 dolgozóját tesztelték kétnaponta négy héten át. Több mint húsz százalékuknak lett pozitív a tesztje a harmadik vakcina felvétele utáni két hónapon belül. Többségük tünetmentes volt.  „Először követtük végig a vírus koncentrációját a légutakban meglévő omikronfertőzés során. Meglepődtünk, hogy milyen sokak tesztje lett pozitív, és milyen magas volt a vírusszámuk annak ellenére, hogy nem sokkal korábban kapták meg a harmadik oltást” – mondta el az adásban Charlotte Thalin szakorvos, aki részt vett a kutatásban.    

A szakember szerint a tanulmány azt bizonyítja, hogy a SARS-CoV-2 omikron változata képes kijátszani az immunrendszert. 

Az eredmények ennek ellenére nem jelentik azt, hogy a vakcinák nem segítenének. Védenek a koronavírus okozta Covid-19 súlyos változata ellen, ami veszélyes lehet a be nem oltottakra, az idősekre és a kockázati csoportokba tartozókra” – tette hozzá Thalin. „Minimalizálni akarjuk a fertőzés terjedését, mivel az új variánsok kialakulása valószínűbb, ha erősen terjed a fertőzés” – magyarázta. A tanulmány szerint a kutatásban résztvevők többségét a Pfizer/BioNTech vagy az AstraZeneca vakcinájával oltották.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Pool/Olivier Hoslet

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sorted87
2022. április 07. 17:19
Oltatlan meg egyáltalán nem kapta el... akkor ki a hülye? :D
makám
2022. április 07. 17:11
ez azért elég szar arány.
CirmoS
2022. április 07. 16:04
Baromira nem érdekes már ez a téma! ELÉG VOLT! Emberek! Ne hagyjátok elterelni a figyelmet a választásról, meg az ellenzékről!
soma100
2022. április 07. 14:43
Én is köztük vagyok. 3 oltás és utána omicron. Tünet torokkaparás 2 napig.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!