Oroszország közölte, hogy hajlandó tárgyalni a Nyugattal

2022. március 03. 14:30

Néhány napja még a Pentagon mondta azt, hogy az oroszok nem akarnak tárgyalni velük.

2022. március 03. 14:30
null

Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes egy interjúban közölte: hajlandók újrakezdeni a párbeszédet a Nyugattal az Oroszországot érintő biztonságpolitikai garanciákról és a stratégiai stabilitás kérdéséről – írta meg cikkében az Index„Nagyon sajnáljuk, hogy washingtoni kollégáink úgy döntöttek – amint azt néhány napja bejelentették –, hogy felfüggesztik ezeket a kapcsolatokat”  – mondta Rjabkov.

Az Index felidézi: néhány napja még a Pentagon mondta azt, hogy az oroszok nem akarnak tárgyalni velük. Az orosz külügyminiszter-helyettes most arra a kijelentésre utalhatott vissza, amelyet az amerikai külügy még az invázió kezdete előtt tett. Antony Blinken akkor valóban azt mondta, hogy a mostani helyzetben nincs értelme tárgyalni az oroszokkal. Rjabkov szerint mindamellett

nem szűnt meg teljesen a diplomáciai kapcsolat az amerikaiak és az oroszok között,

de jelenleg kizárólag a nagykövetségeken keresztül érintkeznek egymással a felek. 

Fotó: Sergey Otroshko / Photohost agency brics-russia202 / Sputnik via AFP

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rizsa
2022. március 04. 20:21
Koncot akarnak. Néhány km2
Gordon.
2022. március 04. 08:53
Az, hogy egy szuverén ország az európai orientációt választja, nem ellenséges lépés. Csak egy paranoid és agresszív hatalom szemében. Nomeg ennek a szemléletnek az itteni megzavarodott helyeslői esetében.
Akitlosz
2022. március 03. 18:31
Még kicsit korai. Jobban szét kell verni az ukrán hadsereget és több területet kell elfoglalni. Valamint meg kell buktatni a puccsista ukrán vezetést. Addig a NATO nem lesz hajlandó komoly megegyezésre, ameddig az ő emberei vezetik Ukrajnát.
falcatus
2022. március 03. 15:48
https://www.portfolio.hu/global/20220110/vege-az-amerikai-orosz-targyalasnak-az-usa-nem-fogadta-el-az-oroszok-javaslatat-520388 2022.január 10. !!!! Eredmény nélkül ért véget az ukrajnai válságról folytatott amerikai-orosz tárgyalás Genfben, az Egyesült Államok nem fogadta el az oroszok javaslatát. Ahogy Wendy Sherman amerikai külügyminiszter-helyettes a nyolcórás egyeztetés után hangsúlyozta, Washington senkinek nem fogja hagyni, hogy aláássa a NATO "nyílt ajtók politikáját", addig az oroszok határozottan leszögezték, hogy „Ukrajna soha, semmilyen körülmények között nem lesz NATO-tag”. Oroszország képviselője egyben arra figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy ne "becsülje alá a kockázatokat", amelyek egy, Moszkva és a Nyugat közötti konfrontációval járnak. Az Egyesült Államok képviselője közölte: szankciókkal járhat az, ha Oroszország megtámadná Ukrajnát. Egy magas rangú amerikai diplomata szerint egyébként az orosz tisztviselők a tárgyalásokon kijelentették, nem áll szándékukban lerohanni Ukrajnát. A hírek szerint több mint százezer orosz katona állomásozik a határon, ami csaknem nyolc évvel a Krím elcsatolása után egy betöréstől való félelmet kelt. https://hirklikk.hu/kozelet/keszenletben-a-fegyverek-de-meg-szavakban-haboruznak/394232 Készenlétben a fegyverek, de még szavakban háborúznak 2022. február 23. !!! Egyelőre a homályba veszett a II világháború óta legveszélyesebb katonai konfliktus békés, diplomáciai úton történő rendezésének lehetősége. Oroszország folytatja csapatainak telepítését az orosz-ukrán határon, s vannak jelei annak, hogy jeltelen szállítóeszközökkel Kelet-Ukrajnába is küldi a katonáit. Putyin megkapta a felhatalmazást a hadsereg külföldi bevetéséhez. Az orosz elnök felszólította Ukrajnát, hogy mondjon le a NATO-tagságról. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elrendelte a tartalékosok behívását, 2022.március 3. Kedden vezető hír volt több kínai portálon, így a CGTN-en és a Wenhoi Bao-n is, hogy Ukrajna és Kína külügyminiszterei telefonon egyeztettek, melynek során az ukrán fél kérte Kínát, hogy segítsen tető alá hozni a tűzszünetet. A kínai fél igyekezett megtartani a semlegességét: egyrészt a tárgyalások fontosságát hangsúlyozta, másrészt azt is kiemelte, hogy katonai szövetségek kiterjesztésével nem lehet elérni egy régió biztonságát. "Ukrajna és Kína külügyminiszterei telefonon egyeztettek, melynek során az ukrán fél kérte Kínát, hogy segítsen tető alá hozni a tűzszünetet..." ???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!