Az orosz hadsereg elismerte, hogy a háború kezdete óta közel félmillió embert evakuáltak Ukrajnából Oroszországba

2022. március 25. 20:43

Mihail Mizincev orosz vezérezredes az ukrán felet hibáztatta, amiért nem volt hajlandó megállapodni a kelet felé vezető evakuálási útvonalról.

2022. március 25. 20:43
null

Oroszországba az ukrajnai háború kezdete óta közel 420 ezer embert evakuáltak a Donyec-medencéből és Ukrajnából – jelentette ki Mihail Mizincev orosz vezérezredes.

Mizincev elmondta, hogy a háború kezdete óta Moszkva 9 ezer külföldi állampolgárt menekített ki Kijev részvétele nélkül. A tábornok szerint az orosz fél március 4. óta naponta két-két humanitárius folyosót nyit a körülzárt városokból, hogy a civilek elhagyhassák a veszélyes területeket: az egyiket Oroszország, a másikat Ukrajna nyugati határának irányába. Hibáztatta az ukrán felet, amiért egyetlen alkalommal sem volt hajlandó megállapodni a kelet felé vezető evakuálási útvonalról.

„Az ukrán oldalról folytatódnak a humanitárius konvojok elleni szisztematikus támadások, valamint a próbálkozások, hogy a saját embertelen cselekedeteik miatti felelősséget az orosz hadsereg alegységeire hárítsák át. Csak ezen a héten például 17 támadás érte a humanitárius folyosókon haladó civileket, köztük egy Mariupolból távozó menekültkonvojra nyitottak cinikusan tüzet” – mondta a tábornok.

Az orosz hadsereg állítása szerint nem mér csapást a polgári infrastruktúrára

Szergej Rudszkoj, az orosz fegyveres erők vezérkari főnökének első helyettese, a vezérkar operatív főcsoportfőnökségének vezetője azt állította, hogy az orosz hadsereg nem mér csapást a polgári infrastruktúrára, szemben az ukránnal. Azt mondta, hogy

az Ukrajnában lerombolt 127 hidat mind a nacionalisták robbantották fel, hogy feltartóztassák az orosz előrenyomulást.

Odessza, Ocsakov, Csermorszk és Juzsnij kikötői bejáratának elaknásítását a felelőtlenség újabb példájának nevezte. Mint mondta, tucatnyi, a horgonyáról leszakadt akna sodródik a Fekete-tenger nyugati vizein, ami nemcsak a hadihajókra, hanem a polgári hajókra is komoly veszélyt jelent.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Sztepan Franko

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gyuri05
2022. március 26. 20:10
Ők legalább biztonságban vannak.
Naggy
2022. március 26. 14:12
Ezt az Oroszországba történő "evakuálást" a mi elődeink is megélték, csak akkor még nem így hívták, hanem málenkij robotnak.
ujferi
2022. március 26. 14:08
Az ukránok úgy lövik le az orosz repülőket, hogy közel zuhanjanak le a lelőtt tábornokok holtesteihez, mert félő hogy a rengeteg holttest járványt okozhat, így pedig a kráterekbe temethetik . Amerikai hírügynökségek szerint.
foldizs
2022. március 26. 10:02
Nem "elismerte", állította. Az minimum vitatott, hogy ez evakuálás vagy deportálás-e, márpedig a kettő nagyon nem ugyanaz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!