Az ukrán vezérkar attól tart, hogy az oroszok partra szállnak Odesszánál

2022. március 03. 09:29

Az amerikai hírszerzés szerint több orosz partraszállító hajó is elhagyta a Krímet és Odessza felé vették az irányt.

2022. március 03. 09:29
null

Az ukrán vezérkar részletes közleményt adott ki, amelyben leírták, hogy állnak a harcok az egyes frontvonalaknál.

Állításuk szerint az orosz offenzíva csak néhány helyen tudott előhaladni, a városokat viszont nagy erőkkel bombázzák. Közölték a Volhíniai terület közelében, az ukrán–belorusz határ mentén az oroszok mozgolódnak, de ott még mindig nincsenek harcok – számol be az Index.

Zsitomir környékén viszont több községnél is próbálnak előtörni az oroszok, a várost a minap erős tüzérségi csapás is érte, amelyben több ember meghalt.  A közlemény szerint Csernyihivnél, Szuminál és környékbeli községeknél sem tudtak áttörni az oroszok, ezáltal pedig Kijevet sem tudták bekeríteni. 

Az ukrán hadsereg ezen felül azt is közölte, hogy a Fekete-tengeren egy hét orosz hadihajóból álló konvoj indult meg. Azt írták, hogy 

Odessza környékén szállhatnak partra az orosz katonák.

Már egy felvétel is terjed, amelyen láthatóak az orosz hajók a partok környékén.

A Portfolio is arról ír – amerikai hírszerzési forrásokra hivatkozva – hogy több orosz partraszállító hajó is elhagyta a Krímet és Odessza felé vették az irányt. Cikkük szerint hamarosan megindulhat a harmadik legnagyobb ukrán város ostroma is, mivel az odesszai formáció többsége partraszállító hajókból áll, így gyaníthatóan hamarosan megindul az egymilliós nagyváros ostroma is.

Odesszát még az invázió elején súlyos rakétatámadás érte. Gyaníthatóan az ukrán haditengerészet nagy része ekkor megsemmisült. E város kikötőiben állomásozott ugyanis a Krím annexiója után a legtöbb ukrán hadihajó – emlékeztet az oldal.

A támadás után az ukrán haderő aláaknázta Odessza strandjait, illetve tankokat vezényeltek a belvárosba.

Nyitókép: Twitter

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
XTRO
2022. március 03. 11:01
Nem kell tartaniuk, biztosak lehetnek benne..
teljesenertelmetlen
2022. március 03. 10:51
Ha a Kiev és Odessza elesik, akkor vége a háborúnak. Az Azovi-tengertől már elzárták az ukránokat, most a Fekete-tengertől is elzárják. A többi nem érdekli az oroszokat.
khomeini
2022. március 03. 10:23
Az teljesen logikus orosz cél lenne, hogy a krímig és onnan tovább a dnyeszter-menti köztársaságig legyen meg a szárazföldi folyosójuk, elvágva az ukránokat a tengertől. Járulékos haszon lenne, hogy Odessza elfoglalásával az egyetlen ukrán haditengerészeti támaszpont sem létezne tovább.
critical man
2022. március 03. 10:20
Hogy hogy tartanak? Nem az volt a mantra, hogy megszerezték a komplett orosz haditervet?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!