Morawiecki az orosz oligarchák vagyonának befagyasztását kéri Svájctól

2022. március 21. 11:32

A svájci elnök megerősítette: országa teljeskörűen csatlakozott a Moszkvával szembeni uniós szankciókhoz.

2022. március 21. 11:32
null

Az orosz oligarchák  vagyona befagyasztását kérte Svájctól a lengyel kormányfő, Mateusz Morawiecki, aki erről  az Ignazio Cassis svájci elnökkel folytatott varsói megbeszélését követően számolt be hétfőn.

Az Ignazio Cassisszal közös sajtóértekezleten Morawiecki elmondta: a tárgyalás során elítélték az Ukrajnában elkövetett orosz háborús bűnöket, és megbeszélték, hogyan vehetne részt Svájc – amely nem az Európai Unió tagja – „az emberi jogokat eltipró, brutális katonai erővel szembesülő kollektív cselekvésben”.

Ebben az összefüggésben elsősorban különféle szankciós mechanizmusokat vitattak meg, amelyek az Európai Tanács e heti brüsszeli értekezletén is napirendre kerülnek – számolt be Morawiecki. „Megfelelő módon” kell hozzáállni az orosz oligarchák Svájcban elhelyezett vagyonához, „vagyis be kell fagyasztani, el kell kobozni őket” – szorgalmazta, hozzátéve: azt kérte a svájci elnöktől, hogy országa „nagyon határozottan” kezelje az ügyet.

Kőolaj és földgáz

Újságírói kérdésre Morawiecki elmondta: a brüsszeli csúcstalálkozón az lesz a fő lengyel követelmény, hogy az egész Európai Unió „minél gyorsabban” mondjon le az orosz kőolajról, amely  Moszkva fő bevételeit adja. „Fontos a földgáz és a szén is, de a költségvetési bevételek szempontjából, amelyeket majd a háborúra szánnak, mégis kevésbé lényegesek” – jegyezte meg.

Morawiecki megköszönte, hogy Cassis készséget nyilvánított a Moszkvával szembeni újabb szankciócsomagokat illetően, valamint azt, hogy Svájc kész humanitárius segítséget nyújtani az ukrajnai menekülteknek, és részt vállalni az Ukrajna háború utáni felépítését célzó tervben is.

Svájc is csatlakozott a szankciókhoz

A svájci elnök megerősítette: országa teljeskörűen csatlakozott a Moszkvával szembeni uniós szankciókhoz, beleértve a legutóbbi, negyedik csomagot is. Hozzáfűzte: semleges államként Svájc nem nyújthat katonai segítséget Ukrajnának, és fegyvert sem szállíthat neki.

Svájc eddig mintegy 10 ezer ukrajnai menekültet fogadott be - közölte Cassis, és megerősítette: a svájci kormány a múlt héten újabb, 80 millió svájci frank értékű kölcsönt hagyott jóvá a humanitárius segítségnyújtásra.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA-PAP/Marcin Obara

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
iIonah
2022. március 21. 13:09
Nagyon nyomul ez a Morawiecki. Az álmoskönyvek szerint ennek nem lesz jó vége.
Dicsértessék
2022. március 21. 13:07
Nincs különbség az orosz gazdagok és mondjuk Soros György között. Az előbbiek mégis "oligarchák", az utóbbi "filantróp". :-)
TOM66
2022. március 21. 12:45
Ezeknek az amik ígértek egy darabot Oroszországból? Mást nem tudok elképzelni.
NoFace
2022. március 21. 12:33
Nem vagyok egy pénzügyi szakember, de az ilyen befagyasztásokkal nem éppen Oroszországot büntetik. Az oligarchák ettől fogva nem szórhatják a pénzüket, amit eddig nyugaton költöttek el és nem Oroszországban. Úgyhogy Putyin kedvében járhatnak csak ezzel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!