Megjött az első űrfotó, amit a teljesen beállított James Webb készített

2022. március 17. 19:01

A hosszú évek kutatómunkájának és a beleforgatott rengeteg pénznek elképesztő eredménye lett.

2022. március 17. 19:01
null

A NASA közzétette az első olyan fotót, amit a már majdnem teljesen beállított James Webb űrteleszkóp készített egy távoli, tőlünk közel 2000 fényévre található csillagról.

Ahogy a szervezet erről szóló közleményében is írja, a fotó elkészítése azért szimbolikus, mert mindez azután vált lehetségessé, hogy a méregdrága és igen fejlett berendezés minden résztükrét (ezekből összesen 18 van) összehangolták a NIRCam nevű képalkotó eszközzel.

A fotó a világűrben valaha elkészített legnagyobb felbontású infravörös kép a NASA szerint, és egész pontosan a 2MASS J17554042+6551277 elnevezésű csillag látható rajta. A Webb természetesen nem csak ezt az objektumokat fogja figyelni: a nyár folyamán újabb tudományos eredmények várhatóak majd.

A NASA közleménye idézi Ritva Keski-Kuhát, a NASA Goddard Űrközpontjának munkatársát, aki a James Webb optikai teleszkópelemeiért felel. Ő úgy fogalmazott:

az eszköz teljesítménye felülmúlja a várakozásokat, és izgatottan várják, milyen más megfigyeléseket tudnak majd végezni”.

A NASA szakértői a következő hetekben kisebb beállításokat is elvégeznek a távcsövön, amely egy nélkülözhetetlen folyamat. Ez kell ugyanis, hogy a tudományos műszerek teljesen készen álljanak a munkára. A csapat eközben az egymásra illeszkedő tükrök apró, pozicionálásbeli hibáit is korrigálja.

Fotó: nasa.gov

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gonterl
2022. március 18. 19:24
A Dávid csillag küllőit láthatjuk.
amaurote
2022. március 18. 01:26
ez egy pogány űrhajó, keresztények ne foglalkozzanak ilyenekkel mert homokekszuálisokká válnak!
budapesti
2022. március 18. 01:25
Sokkal hatékonyabb, erősebb műszer, mint az eddigi legérzékenyebb, a Hubble űrtávcső. Eddig az utóbbi volt "az emberiség nagy szeme", most ez lett az. Évtizedekig tartott, amíg előkészítették, elkészítették, felküldték, beállították (ahogyan az elődjével, a Hubble-lel is volt), és csillagászati összegbe került. Jól nézzünk meg mindent, amit majd mutat, mert lehet, hogy ilyen többet nem lesz. Ha az emberiség egyre jobban belekavarodik a mindenféle hidegháborúkba és ideológiai őrületekbe, az úgy összekuszálhatja a nemzetközi együttműködést és a gazdasági fejlődést, hogy talán már soha többet nem sikerül ilyen technológiai csúcsteljesítményt produkálni.
mokány
2022. március 18. 00:55
Arra kis időre , amíg kitör a 3. ( utolsó ) .....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!