A szlovákok azzal számolnak, hogy az oroszok Ungvár repterére támadnak

2022. március 15. 07:17

A város a szlovák-ukrán határon fekszik és a magyarlakta Kárpátalja központjának számít.

2022. március 15. 07:17
null

A NATO megerősített, előretolt jelenléte keretében kezdetben mintegy 1200 katona állomásozhat Szlovákiában, írja a parameter.sk. Hozzátették: a parlament egy 2100 fős kontingensről fog szavazni, a katonákat a llešť-i, a Kamenica nad Cirochou-i és az erdőháti (Záhorie) kiképző létesítményekben helyeznék el. Erről Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter tájékoztatott a védelmi bizottság hétfői ülésén, írják. A bizottság a szövetségesek jelenlétéről szóló javaslatot elfogadta és javasolta a parlamenti jóváhagyását is. A védelmi miniszter kiemelte:

Oroszország agressziójának Ukrajna ellen közvetlen biztonsági következményei vannak Szlovákiára nézve,

példaként a migrációt és az intenzívebb hibrid tevékenységet említette. Hozzátette: számolnak azzal, hogy belátható időn belül az Orosz Föderáció közvetlen katonai támadást indít a szlovák határon fekvő Ungvár repülőtere ellen.

Naď emlékeztetett, hogy a NATO keleti szárnyának más országai is kérvényezték a megerősített előretolt jelenlétet. Megjegyezte, hogy Szlovákiát az aktuális információk szerint nem fenyegeti közvetlen veszély Oroszország felől. A Cseh Köztársaság lesz a szlovákiai nemzetközi harccsoport keretországa. Németország és Hollandia biztosítja a Patriot légvédelmi rendszert, az USA pedig a Sentinel radarrendszert. Előbbi beüzemelése Naď szerint néhány héten belül megtörténhet. Ezen kívül drónrendszerek telepítése is esedékes. Ha a megbízást jóváhagyja az SZK Nemzeti Tanácsa, az első katonák már a következő napokban megérkezhetnek. A NATO megerősített előretolt szlovákiai jelenléte válaszlépés az Oroszország által indított, ki nem provokált, tömeges katonai invázióra Ukrajna ellen, írják.

A nemzetközi harccsoportot cseh, holland, lengyel, szlovén, német és amerikai katonák fogják alkotni.

Az erről szóló javaslatot még jóvá kell hagynia a parlamentnek.

Fotó: Ungvár, MTI/Nemes János

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2022. március 16. 19:41
A tótokban TÚLTENG AZ ÖNFONTOSSÁGTUDAT. Az igazi hadi-valóság viszont az, hogy KELL A FASZNAK AZ UNGVÁRI REPTÉR MEG MAGA UNGVÁR...SE KELL. NEM ÉRTIK AZT, HOGY NINCS STRATÉGIAI JELENTŐSÉGE EGY ILYEN SZUPER PERIFÉRIÁLIS DOLOGNAK. NEM KÖLL SEM UNGVÁR SEM A REPTERE SEM AZ OROSZOKNAK SEM AZ UKRÁNOKNAK, DE MÉG A LENGYELEKNEK VAGY A NATO-NAK SEM KÖLL. VAN UNGVÁRTÓL SOKKAL JOBB DÖGIVEL!!!
Highlander07
2022. március 15. 15:53
Hülye ostoba tótok. Volt ott biolabor, de szerintem már el lett intézve az oroszok által még az első héten. Különben nem beszéltek volna róla nyilvánosan.
Ildikó99
2022. március 15. 10:36
Szlovák szaktársak ne izguljatok mert jövünk
Dr. Greta Grünberg
2022. március 15. 10:23
Bevonulhatna a szlovák hadsereg ideiglenesen megvédeni Kárpátalját.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!