Vadkeleti pillanatok az ukrán határon – Kárpátaljai riportúton

2022. március 09. 15:11

Csillogó segélyfelszerelések önkényes lefoglalása, méregdrága terepjárókkal Ukrajnából kiengedett, katonakorú férfiak – vadkeleti jelenetek zajlanak most az ukrán határon. Folytatódik riportutunk!

2022. március 09. 15:11
null
Ádám Rebeka Nóra
Ádám Rebeka Nóra

A Mandiner tudósítói – Ádám Rebeka Nóra riporter és Ficsor Márton fotóriporter – elindultak kárpátaljai útjukra. A mai naptól tudósítások sorában fognak beszámolni olvasóinknak a legaktuálisabb fejleményekről – a helyszínről!

***

A határ magyar oldalán, Barabáson való tartózkodásunk és az ottani menekülthelyzet feltérképezése után elindulunk Kárpátaljára.

Kifelé adományokkal eddig viszonylag zökkenőmentesen lehetett átkelni az ukrán határon, ám a határátkelésre vonatkozó rendeletek napról napra változnak Ukrajnában, így sajnos sikerül éppen belefutnunk egy friss szabályozásba.

Egy kisteherautóval és két kisbusszal indulunk el, s talán épp ez a szerencsénk, mert

a nagy kamionok egy részét a vámon lefoglalják.

Bár ott helyben nem mondják, miért, de a helyiek információi szerint ezeket a rakományokat egyből küldik ki a frontra. Nem számít az se, hogy a helyi lakosságnak vagy célzottan a kárpátaljai magyarságnak küldték őket.

Mi tehát a kisteherautóval és a kisbuszokkal megússzuk a teljes lefoglalást (valószínűleg mostantól fogva célszerűbb lesz az adomány kijuttatásának ezt a módját választani), de így is három és fél órát állunk a határon, ugyanis tételesen lepapíroztatnak mindent, amit szállítunk.

Az ukrán vámosok mindenre, ami csillog vagy értékesnek tűnik – például az Karitász orvosmissziójának keretein belül szállított orvosi műszerekre is – rákérdeznek: „Ez drága? Értékes?

Ha értékesnek találják, lefoglalják, ha nem, tovább engedik.

A határon Ukrajnából kifelé (nyugat felé) tartók között egyébként egy rendkívül érdekes jelenség figyelhető meg: tömött sorokban állnak luxusautókkal és dzsipekkel katonakorú férfiak, a határőrök pedig gond nélkül engedik ki őket. A helyieket faggatjuk, hogyan lehetséges ez? Hiszen mi azt hallottuk, hogy azokat a tizennyolc és hatvan év közötti férfiakat, aki megpróbálják átlépni a határt, illegális határátlépési kísérlet miatt megbüntetik, s egyből viszik a frontra.

Több ezer dollárt fizetnek „az életükért” – kapjuk a választ. És ilyen figurákból átmegy több száz egy nap. Nagyon komoly üzletelések mennek – most is – az ukrán határon. Vannak, akik meg tudják fizetni a kimenekülés árát.

Aki nem, az belföldön bujkál – vagy kénytelen bevonulni a seregbe, mást nem tehet.


Folytatjuk!

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Alexander
2022. március 09. 19:24
Ha túl leszünk ezen az egésszen, néhány hónap és a nyugati döntéshozók elfelejtik ukrajnát. Lesz egy végletekig lepusztult ország, egisztencia nélküli tömegekkel, és rengeteg fegyverrel...
DBZ22
2022. március 09. 19:18
Kijevet a Lexus-ok városának is hívják . Nemegyszer voltam Kijevben , volt hogy kocsival ( nem szerencsés de muszáj volt ) de legtöbbször repülővel ( Ungvár - Kijev ) a reptéren mindig Lexus terepjáróval vártak , olyan sötét volt az ablaka hogy alig láttunk ki belőle .Nem a miénk volt az egyetlen ilyen kategóriás autó .
Osztap Bender
2022. március 09. 19:10
Igazi, az unióba való kultúrnemzet ez, nem ám maffiaállam. Az ilyen államgépezet megérett a pusztulásra, mint ahogy Kárpátalja is a visszatérésre. Talán egyszer újra láthatjuk Zrínyi Ilona várát Munkácson, magyar zászlókkal a tornyokon. No meg Huszt várát sem csak a legendás versből imerhetjük, hanem a valóságban is ott lehetünk.
dick52
2022. március 09. 19:03
Ocsmány állam!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!