Magyar tudósok eredményeit dicsérte Ursula von der Leyen

2022. február 10. 17:04

Szerinte egy magyar cég hozhatja el a következő tudományos forradalmat.

2022. február 10. 17:04
null

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen, az európai digitális fejlődéséről tartott konferencia (Masters of Digital) megnyitóján nagy elismeréssel adózott a magyar Oncompass Medicine felé. Az elnök beszédében kiemelte, hogy az Oncompass által fejlesztett szoftver forradalmi áttörés az orvostudományban.

A szakemberek elsők között bizonyították a mesterséges intelligencia hasznosságát a célzott daganatellenes gyógyszerek személyre szabott alkalmazásában. A bizonyítékul szolgáló tudományos eredményeket a Precision Oncology kiadványában közölték. A cég által készített Kalkulátor szoftverre már európai szinten is felfigyeltek. Az európai digitális fejlődéséről tartott konferencia megnyitóján az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen méltatta a rákkutató Peták István által alapított Oncompasst.

A daganatos betegek kezelésekor az orvosok – a hagyományos terápiák mellett –, gyakran alkalmazzák a személyre szabott, célzott terápiákat is. A célzott gyógyszerek száma folyamatosan nő, ezek közül pedig sok már Magyarországon is elérhető.

Egyre erőteljesebb az igény a daganat részletes molekuláris diagnosztikai vizsgálatára, és a kapott eredmények átfogó elemzésére. Peták István, az Oncompass Medicine alapítója és tudományos igazgatója csapatával együtt ezért egy olyan, mesterséges intelligencián alapuló szoftvert fejlesztett ki, amely rendszerezi és értékeli a molekuláris diagnosztika eredményeit.

Nyitókép: YouTube

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik