Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Több száz ukrán menekült lepett el egy határ menti falut

2022. február 23. 17:05

A község polgármestere számításai szerint egy hónap alatt mintegy háromszázzal nőtt a község lakosságának száma.

2022. február 23. 17:05
null

Az elmúlt egy hónap alatt mintegy háromszázzal nőtt Vârfu Câmpului község lakosságának száma, amely Botosani megyében, Nyugat-Moldvában, az ukrán–román határ közelében található. Az orosz inváziótól tartva már most sokan elhagyták otthonukat és kerestek menedéket a határ túlfelén – olvasható a Főtér oldalán.

Az elmúlt hónapokban több száz ukrán állampolgár érkezett a településre, hogy ott vészelje át a válságot. A falu polgármestere, Maria Hutu számításai szerint egy hónap alatt mintegy háromszázzal nőtt a község lakosságának száma (9136-ról 9412-re).

volt olyan nap, amikor egyszerre hét ukrán állampolgár nyújtott be letelepedési kérelmet.

Az elöljáró nem tudta megmondani, hogy pontosan hányan telepedtek át, azonban hetente több százan veszik fel a kapcsolatot az önkormányzattal a letelepedéshez szükséges dokumentumokért. A román védelmi minisztérium korábban azt mondta, hogy nem számolnak nagy menekültáradatra, ha Oroszország megszállná Ukrajnát, ám ha ez megtörténik, Románia kész befogadni ötszázezer menekültet.

Képünk illusztráció. Forrása: EYEPRESS NEWS / EYEPRESS VIA AFP

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ata
2022. február 24. 05:22
Valószínűleg az észak-bukovinai (ma még Ukrajna), Csernovic környéki románok nem akarnak az Biden félnáci ukránjainak az ágyútöltelékei lenni. Így inkább áttelepednek Dél-Bukovinába, Romániába. Felkészülhet Magyarország is a kárpátaljai magyar menekültekre.
Teréz A Piréz
2022. február 23. 19:11
A szívinfarktus jött rám, a címből ítélve ez akár a magyar határmenti falu is lehetett volna, ahol Édesapámék élnek...
nempolitizálok
2022. február 23. 18:50
Simán benne van a zsákban, hogy ha mi elkezdjük befogadni a magyarokat, Brüsszelben a libernyákok meg akarják tiltani.
Muller 76
2022. február 23. 18:08
Románia az Erdélyi magyarok lakta területekre telepítenek 500000 ukrán állampolgárt. A hírt így kellett volna felvezetni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!