Putyin segélyt nyújt a Donyec-medencéből menekülőknek

2022. február 18. 22:38

Elrendelte Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy minden, a délkelet-ukrajnai Donyec-medencéből az oroszországi Rosztov megyébe érkező menekültnek fizessenek ki 10 ezer rubel (mintegy 40 ezer forint) segélyt.

2022. február 18. 22:38
null

Putyin a menekültek elhelyezésének, valamint meleg étellel való és orvosi ellátásának biztosítására Rosztov megyébe küldte Alekszandr Csuprijant, a rendkívüli helyzetek minisztériumának megbízott vezetőjét. Vaszilij Golubev, a régió kormányzója támogatásért fordult az elnökhöz a nagyszámú menekült miatt.    

Rosztov megyében operatív törzset hoztak létre az ukrajnai szakadár „köztársaságokból” érkező menekülők elhelyezésére.

Az orosz pénzügyminisztérium péntek este közölte, hogy hogy biztosítja a fedezetet a segélyek kifizetésére. Gyenyisz Pusilin, a függetlenségét önhatalmúlag kikiáltott, délkelet-ukrajani „Donyecki Népköztársaság” vezetője úgy vélekedett, hogy Oroszország területére akár több százezer embert menekíthetnek ki.    

Ukrán támadástól félnek a szakadár területek vezetői

Péntek délután a két délkelet-ukrajnai szakadár „köztársaság” vezetője az ukrán hadsereg támadási terveire hivatkozva elrendelte a nők, a gyerekek és az öregek tömeges Oroszországba menekítését. Kijev tagadta, hogy támadásra készülne a szakadár területek ellen.    

Az első menekítő buszok, amelyek a helyi hatóságok szerint árvaházak és más gyermekintézmények lakóit szállították, közép-európai idő szerint 18 órakor indultak el, de az Oroszországba vezető utakon ezt megelőzően jelentősen megnőtt a magánautók forgalma. Donyeckben zavarok léptek fel a mobiltelefon-szolgáltatásban.    

Az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krím vezetése közölte, hogy kész bármilyen segítséget megadni Donyecknek és Luhanszknak.    

Pusilin a Rosszija 24 televíziónak nyilatkozva közölte, hogy Donyeck központjában, a kormányépület parkolójában felrobbantották a „köztársaság” népi milíciája parancsnokának páncélozott autóját. Mint mondta, a parancsnok, Gyenyisz Szinyenykov „a szerencsés véletlennek” köszönhetően maradt életben.    

Az Eho Moszkvi rádió háttérösszeállítása szerint a szakadár területeknek jelenleg mintegy 3 millió lakója lehet, akiknek közel egynegyede megkapta az orosz állampolgárságot. A 2014 óta tartó fegyveres konfliktus miatt egymillióan Ukrajna más területeire, kétmillióan pedig Oroszországba menekültek. A rádió szerint az elmúlt nyolc év alatt mintegy 9 ezer helyi lakos vesztette életét.

(MTI)

Fotó: Sergey Baturin / Sputnik / Sputnik via AFP

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dr. Greta Grünberg
2022. február 19. 08:26
Nekünk pedig az ukrán menekülteket kell befogadni.
VakzKommondor
2022. február 19. 07:03
Óriási Aztán szétbassza az országukat
Tóth Zoltán
2022. február 19. 05:11
Hivatkozva a megelőző kommentjeimre (akár itt: https://disqus.com/home/discussion/444hu/lavrov_moszkvat_aggasztja_a_konfliktus_kielezodese_a_donyec_medenceben/ ), lényeges és árulkodó (legalábbis gyanakvásra okot adó) körülménynek vélem a kelet-ukrajnai "szakadár bábállamok" civil lakosságának tömeges evakuálását Oroszországba, mely határozottan háborús előkészületként értelmezhető. Ne köntörfalazzunk, ezen két "szakadár" képződmény Moszkva kreatúrája, lényegében az oroszok által megszállt és finanszírozva működtetett terrénum, melynek már hivatalos "elismerését" követő, villámgyorsan megvalósított annektálása (így katonai birtokbavétele) során kifejezetten hasznos lett volna a tömeges civil jelenlét, ezáltal is ellehetetlenítve bármiféle kiterjedtebb támadást ellenük (már amennyiben lett volna erre bármiféle komolyabb szándék). Vagyis a civil lakosság tömeges deportálása (a nemzetközi kommunikációs paneleken felül) leginkább azt sejteti, már az érintett térségen túlnyúló, jóval drasztikusabb katonai hadműveletek lehetnek előkészülőben, s mindez kombinálva az aktuális hírekkel (az olimpia végéhez közeledve Putyin stratégiai rakétagyakorlattal ötvözné töretlen katonai felfejlődését, illetve a mind konkrétabb, kiszivárgott hadműveleti terveket és lehetőségeket) bizony fenyegető árnyat vet már Ukrajnán kívülre is! Ráadásul továbbra is kitüntetett figyelmet érdemel Putyin legerősebb fegyverneme: a hadifortély! Biztosra veszem, hogy újabb meglepetésre készül, Ukrajnán belül és talán azon is túl. Kárpátaljára (és ekként Magyarországra) aktualizálva egy "hamiszászlós provokáció" legalább annyira élő fenyegetés, mint akár a Baltikum esetében!
Robur
2022. február 19. 03:30
Miért is kell menekülni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!