Putyin a legmagasabb készültségbe helyezte az orosz atomrakétákat

2022. február 27. 15:25

Az orosz elnök riadókészültséget rendelt el az orosz nukleáris erők számára.

2022. február 27. 15:25
null

Putyin ezt a Nyugattal fennálló feszültségek közepette tette, ráadásul a legmagasabb készültségbe helyezte az orosz atomrakétákat – számolt be a Sky News. Az orosz elnök a szükségállapotot azzal magyarázta, hogy a NATO vezetői „agresszív kijelentéseket tettek”. A Nyugat kemény pénzügyi szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben az elmúlt pár napban, néhány ország magát az elnököt is célba vette. 

A híreket a BBC is megerősítette, ugyanis nemrég arról számoltak be, hogy Putyin olyan magas rangú katonai tisztségviselőkkel beszélt, mint Szergej Sojgu védelmi miniszter, akikkel azt közölte:

helyezzék az orosz stratégiai atomrakéta-erőket a legmagasabb szintű készültsége.

Azonban az nem derült ki pontosan, hogy mit is takar a „különleges harci szolgálati mód”tette hozzá a The Guardian. Putyin egyébként korábban már figyelmeztette a külföldi országokat, hogy ne avatkozzanak be Ukrajna elleni inváziójába, mondván, az „soha nem látott következményekhez” vezethet.

(MTI, BBC, Sky News, Guardian)

Fotó: Alekszej Druzsinyin / SPUTNIK / AFP

Összesen 477 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szerintem
2022. február 27. 19:57
Itt az eredménye, hogy a NATO egyértelműen beszállt a háborúba a fegyver szállítmányaival. Megsemmisítendő célponttá sikerült tenniük magukat az ostoba barmok.
kafabatka
2022. február 27. 18:52
Előzmények. 1959 körül a hidegháborús fegyverkezési verseny keretében az USA a szovjeteket fenyegető rakétákat telepített Nagy-Britannia,Olaszország és Törökország területére. Ezek a rakéták közvetlenül is fenyegették a Szovjetunió nyugati területeit. A mai orosz lakosság háromnegyede Európában él. A szovjet rakétatechnilógia a középhatótávolságú ballisztikus rakéták terén felvehette a versenyt a nyugattal,ám az interkontinentális ballisztikus rakéták fejlesztée még nem jutott az amerikaiak szintjére. A szovjetek úgy gondolták,hogy 1970 előtt nem is fogják Amerikát utolérni az interkontinentális rakéták számában,viszont a közepes hatósugarúak terén már akkor is egyenlő félként tudnak az amerikai fenyegetéssel szembenézni,ha ezeket Kubába telepítik. Hruscsov,az SZKP főtitkára és a szovjet pártvezetés 1959-ben arra a következtetésre jutott,hogy egy jövőbeli háborút nagyrészt nukleáris fegyverekkel vívnak meg. A szovjetek így atomfegyvereket telepítettek mindössze kétszáz kilométerre a floridai partoktól. Az USA blokád alá vonta Kubát. A világot félelem dzállta meg. Hruscsov tudta,hogy a szovjetek hátrányban vannak az amerikaiakkal szemben,és feltehetően a beláthatatlan következményekkel is számolt,ezért aztán igyekezett megbékíteni a Fehér Házat. Kennedynek küldött leveleiben arról próbálta meggyőzni az amerikai elnököt,hogy a kubai rakéták elrettentő szerepet töltenek be,és hogy a Szovjetunió szándékai békések. A szovjetek azonban két különböző ajánlattal fordultak az amerikai kormányhoz-október 26-án azt ajánlották,visszavonják a rakétákat cserébe azért,hogy az USA nem rohanja le Kubát. Másnap a második ajánlatot a rádióban olvasták be,amelyben a törökországi rakéták visszavonását is kérték. Ezeket az ajánlatokat USA elfogadta,a válság megoldódott. Eme ollózásnak egyetlen célja van,mégpedig az,hogy megértessem azt,hogy 60 évvel ezelőtt a SZOVJET Hruscsovnak volt annyi belátása és felelősségérzete,ami a maiaknak nincs. Vagyis Hruscsov visszalépett a küszöbről,pedig ideológiai különbség állt fenn a két hatalom között,míg ma az USA és csatlósai felslegesen lépnek oda. A semlegesség miért nem volt opció Ukrajna tekintetében? Tény,hogy az ember hatalomra törekszik. Még a börtönben is,a kocsmában is,a politikai életben is. Ez van,eme felismerés mellett kell haladni. Vannak nehézfiúk,meg mégnehezebbek. Vannak kishatalmak és nagyhatalmak. A kishatalmak kapnak egy taslit a nagyoktól,és béke van. DE A NAGYOK NE BASZOGASSÁK EGYMÁST!!! AZT MINDENKI MEGSZÍVJA!!! Az USA ÉS Nagy-Britannia ezt a szabályt felrugta. Ennyi.
navis praetoria
2022. február 27. 18:43
"még csak 4 keserves nap telt el." Ehhez képest már riadóztatta az atomerőket. Ezt nem lehet négynaponként ismételgetni. Szvsz rájött, hogy nem jött be a blöff, hogy Európa nem szarta össze magát, és az idő ellene dolgozik. Ha racionális, a tárgyalásokra gyúr - vagy tényleg bekattant. Pár nappal ezelőttig azt hittem, kőkemény racionális ravasz róka. Amikor megláttam az országos tv által sugárzott ülést a Szent Katalin teremben, meginogtam. Ez a pali a saját tanácsadóit is semmibe veszi. Küldetéses. Teljes izolációban a sötétség angyalai ellen küzd a cári birodalom feltámasztásáért.
kafabatka
2022. február 27. 18:20
Figyelem az eseményeket,olvasom a beollózott cikkeket,rágódok az utalásokon és néha nagyot nyeritek a hszek-en. Ha csak a látható eseményeket nézzük,az oroszok szégyene az eget veri,az ukrán népet meg felmagasztalja az igazságtalanság. Ez az okozat! Ám a kiváltó okról kevés szó esik. Próbálom 3/4 helyett 16/9 arányban szemlélődni,gondolkodni. 1991 óta Oroszország nem! Szovjetunió! Köztársaság néhány politikai párttal. Érthetetlen,hogy az USA és csatlósai miért tartják életbevágóan fontosnak azt,hogy Oroszország küdzöbére telepítsék atomrakétáikat? Ide illik Liz Truss Azon kijelentése,hogy "A Kreml nem tanult a történelem leckéiből.Arról álmodoznak,hogy újrateremtik a Szovjetuniót,vagy egyfajyta nagyobb Oroszországot...". Tehát Oroszországot 30 év után is Szovjetunióként azonosatják és kezelik előítélettől és hatalmi gőgtől pöffeszkedő politikusok. Lavrov a vele való tárgyalás után nyilatkozta azt,hogy "a néma és a süket párbeszédéhez" volt hasonlatos. Arra is emlékszem,hogy folyamatosan tárgyalt valamaly NATO-taggal. Hiába. Nem vették komolyan országa biztonsági aggályait.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!