Olasz sajtó: feszültségek mutatkoznak a kormányon belül

2022. február 03. 11:27

Ráadásul új választási törvényre is szükség lenne.

2022. február 03. 11:27

„Várakozás előzi meg a régi-új olasz államfő, Sergio Mattarella hivatali eskütételét és első programbeszédét csütörtökön, miközben a köztársasági elnök feszültséggel teli újraválasztása felszínre hozta a kormánytöbbség pártjain belüli töréseket bal- és jobboldalon egyaránt” – derül ki az olasz sajtó csütörtöki kommentárjaiból.

Új választási törvényre is szükség van

A Corriere della Sera rámutatott, hogy a 13. államfő beiktatásán részt vevő mintegy ezer szenátor és képviselő jövőre már nem lesz a parlamentben. A 2023-ban esedékes választásokkal ugyanis a római felső- és alsóház összlétszáma egyharmadra csökken.    

Addig még új választási törvényre is szükség van, és a pártok közötti harc jelenleg éppen arról szól, milyen képviseleti rendszert akarnak. A felmérésekben vezető jobboldali Olasz Testvérek (FdI) a neki kedvező többségi választási rendszert támogatja, a szintén jobboldali Liga és a jobbközép Hajrá, Olaszország! (FI) viszont az arányos szavazási rendszert részesítené előnyben, amely felé a baloldali Demokrata Párt (PD) is hajlik.    

Az FdI elnöke, Giorgia Meloni és a Liga vezetője, Matteo Salvini között verseny zajlik a jobboldali szavazókért, miközben a FI elnöke, Silvio Berlusconi nem akarja kiengedni kezéből a jobboldali-jobbközép szövetség irányítását. Salvini egy centrum felé elmozduló, az amerikai republikánus párt mintájára felépített új koalíciót vázolt fel, a Liga elnöke számára azonban a szövetségesein való felülkerekedésnél is sürgetőbbnek számít a Liga vezette, gazdaságilag erős északolasz tartományok, vagyis Lombardia, Veneto, Friuli-Venezia Giulia kormányzóinak meggyőzése arról,

hogy a párt megfelelő irányba halad.    

Az Il Giornale című lap rámutatott, hogy Matteo Salvini a párt erejét kívánta bizonyítani, amikor az egyéves Draghi-kormány történetében először a Liga miniszterei szerda este nem szavazták meg az újabb járványintézkedéseket. Renato Brunetta közigazgatási miniszter (FI) úgy reagált, hogy a Hajrá, Olaszország! a kormány maradását támogatja.  

Leszámolás a Csillagban  

Nem nyugodtabb a helyzet az Öt Csillag Mozgalom (M5S) soraiban sem, ahol nyílt „leszámolás” zajlik a pártot vezető Giuseppe Conte és a mozgalom politikailag erős embere, Luigi Di Maio mostani külügyminiszter között. Az M5S-hez közeli Il Fatto Quotidiano úgy látja, hogy a Draghi-kormány az eredménytelen elnökválasztás és a régi államfő maradása után nem „folytathatja úgy, mintha mi sem történt volna, hiszen Mario Draghi vereséget szenvedett, és megváltoztak a politikai egyensúlyok”.    

Mario Draghi az elnökválasztás másnapján jelezte, hogy kormányát nem kívánja átalakítani, és politikai prioritásnak azt a 24,5 milliárd eurót nevezte meg, amelyet Olaszország június végéig hívhat le az európai helyreállítási programból,

ha addig negyvenöt célkitűzést teljesít.    

Az elnöki eskü pontos forgatókönyve szerint a képviselőház elnöke a Quirinale elnöki palotából a képviselőház üléstermébe kíséri át Sergio Mattarellát csütörtök délután, a parlamenti harangok folyamatos kongása mellett. Az államfő hivatali eskütétele után a Gianicolo-dombról 21 ágyúlövést adnak le. Mattarella legfeljebb ötvenperces beszédet mondhat, majd a II. Viktor Emánuelről elnevezett emlékműnél tiszteletét teszi az ismeretlen katona sírjánál, végül visszatér az elnöki palotába. Róma belvárosán egy Lancia Flaminia 335 típusú, nyitott járművel halad át, amelyet a hatvanas évektől használnak az elnöki beiktatáskor. A főváros egén vadászgépek zöld, fehér és piros csíkot húznak.

(MTI)

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2022. február 03. 18:56
Mario Draghi az elnökválasztás másnapján jelezte, hogy kormányát nem kívánja átalakítani, és politikai prioritásnak azt a 24,5 milliárd eurót nevezte meg, amelyet Olaszország június végéig hívhat le az Európai Helyreállítási Programból, ha addig negyvenöt célkitűzést teljesít. Hoppá! És ilyen 45 célkitűzés volna nekünk is, ha ebből adnának, de visszatartják ezt a közösen felvett HITELT! Ó, de szeretnék 45 célkitűzést! 1. Ki kéne lábalnom a Covidból 2. A fiamat is ki kellene imádkoznom 3. A menyemet is 4. Az ingeimet is ki kellene vasalnom, ha nem volnék ilyen szarul 5. Kiégett az izzó, fel kellene mennem a padlásra másikért meg még 40. Vagy nem erről volna szó? Netán rezsicsökkentés eltörlése, minimálbér eltörlése, 13. eltörlése, adóvissza eltörlése, társasági adóemelés, stb.
euphorbiapulcherrima
2022. február 03. 16:23
Salvini gyáva. Szájhős.
quantum
2022. február 03. 13:11
Szopódjanak le Salvinival együtt! Hajrá Meloni, már csak ő az egyetlen akinek nem gumiból van a gerince. Érdekes, hogy a legtökösebb olasz egy hölgy.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!