Német csapatok érkeztek Litvániába

2022. február 14. 15:43

Leszállt hétfőn a litvániai Kaunas repülőterén a német NATO-csapaterősítés első csoportját, 70 katonát szállító katonai repülőgép – jelentette a Reuters brit hírügynökség a helyszínről.

2022. február 14. 15:43
null

A német vezetésű, nemzetközi összetételű NATO-harccsoportot 2017-ben telepítették Litvániába, miután Oroszország 2014-ben annektálta a Krím félszigetet. A katonákat átfedéses forgó rendszerben váltják rendszeresen. Az Ukrajnával kapcsolatos válság, az orosz erők ukrán határ menti összevonása miatt azonban a nyugati szövetségesek az elmúlt hetekben megállapodtak abban, hogy növelik az egy időben Litvániában állomásozó katonák számát. Eddigi létszámuk 1100 fő volt, amelynek a felét tették ki a németek, a többiek belgák, csehek, luxemburgiak, hollandok, norvégok. A németek összesen 350 katonával erősítik meg több lépcsőben a harccsoportot.         

A hétfőn érkezett A400M típusú repülőgépen tüzérek, felderítők és katonaorvosok utaztak. Az erősítés többi része a héten várható – közölte a harccsoport szóvivője.    

Az erősítéshez tartozó hadfelszerelés mintegy száz járművön szárazföldön jut el Németországból Litvániába. Az első konvoj hétfőn reggel indult el a dpa német hírügynökség fotóriporterének tudósítása szerint. A harccsoport megerősítésében a legfontosabb szerepet a tüzérség játssza, de az említetteken kívül vegyvédelmi katonák és katonai rendészek is mennek Litvániába. Az Egyesült Államok 2019 óta 500 fős külön harccsoportot állomásoztat Litvániában, nem átfedéses forgó rendszerben. Vilnius ennek tartóssá tételét szeretné elérni.

(MTI)

Fotó: EyePress News / EyePress via AFP

Összesen 111 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2022. február 15. 10:24
Akkor a németeknek megint csak az oroszok maradtak. Mint a szocializmusban a viccben. Egy háromnemzetiégű felállítási ponton egy amerikai, egy szovjet és magyar katona teljesít őrszolgálatot, A felvezető miközben mennek ki az őrhelyre megkérdezi az őrt. -Ha valami balhé támadna kit lőnél le? -Természetesen a szovjetet. -Rossza a válasz három nap fogda. Legközelebb megint ellenőrzi az őr felkészültségét. -Ha valami balhé támadna kit lőnél le? Most már óvatosabb a katona és visszakérdez. -Szakaszvezető elvtárs melyiket lőné le: -Természetesen az amerikait. -Bassza meg szakaszvezető elvtárs, akkor nekem megint csak a szovjet maradt!
Gáspár
2022. február 15. 02:58
Grünwald. 1410-07-15.
Kun Béla
2022. február 14. 20:41
Főorvosi közlemény : Kérjük a " Akit kizárnak mert félnek tőle " beteget jöjjön vissza a kezelőbe és hagyja békén a szolgálati számítógépet , mert ujfent elektromos kezelést fog kapni a rakoncátlankodásáért !
flesh ripper
2022. február 14. 18:13
A képen jobboldali, tuti német. Karrierem során sokkal találkoztam ilyenekkel. Német pelenkás hadosztály.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!