Moszkva részlegesen korlátozza a Facebookhoz való hozzáférést

2022. február 25. 19:17

A korlátozás módjára a felügyelet nem tért ki. Korábban büntetőintézkedésként lassította a Twitter mikroblog portál működését.  

2022. február 25. 19:17
null

Az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor) pénteken bejelentette, hogy részlegesen korlátozza a Meta amerikai nagyvállalat által működtetett Facebook közösségi portált, azzal vádolva a Metát, hogy cenzúrázza az orosz híreket és megsérti az orosz állampolgárok emberi jogait.

– közölte a felügyelet. A korlátozás módjára a felügyelet nem tért ki. Korábban büntetőintézkedésként lassította a Twitter mikroblog portál működését. A Roszkomnadzor azt kifogásolta, hogy az amerikai óriáscég korlátozta a portálon az orosz védelmi minisztérium televíziója, a Zvezda, a RIA Novosztyi állami hírügynökség, valamint a Lenta.ru és a Gazeta.ru hírportálok hivatalos oldalait.    

„A Roszkomnadzor a Meta vezetésétől a Facebook által az orosz médiumokra kényszerített korlátozások feloldását és az intézkedések kiszabásának indoklását kérte. A közösségi portál tulajdonosai figyelmen kívül hagyták ezeket a kéréseket” – áll a közleményben.    

A Roszkomnadzor szerint a Facebook 2020 októbere óta legalább 23 esetben cenzúrázta az orosz médiumokat és internetes forrásokat.    

„A külügyminisztériummal konzultálva az ügyészség úgy döntött, hogy a Facebookot olyan közösségi portálnak minősíti, amely érintett az orosz állampolgárok emberi jogai és az alapvető szabadságjogai megsértésében” – áll a felügyelet közleményében. Az orosz hatóságok az elmúlt években többször is intézkedéseket hoztak a nagy közösségi portálok ellen, gyakran a kiskorúak védelmére vagy a szélsőségesség elleni harcra hivatkozva. Többször is pénzbírsággal sújtották a Facebookot, legutóbb decemberben 1,9 milliárd rubel (8,4 milliárd forint) értékben a YouTube-ot, a TikTokot és a Twittert.    

Egy orosz bíróság szintén decemberben rekordösszegű, 7,2 milliárd rubeles (csaknem 32 milliárd forintos) pénzbírságra ítélte a Google amerikai informatikai nagyvállalatot, amiért nem törölte az orosz hatóságok által törvénytelennek minősített tartalmakat.

(MTI)

Fotó: Nikolas Kokovlis / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
C.Dömötör
2022. február 25. 22:53
Breaking News: A végső csapás, Oroszországot kizárták az európai Song Contest-ről. A lélegzetem is elállt. Nem tudom, hogy ezt kiheverik-e. Lassan, de biztosan szorul a hurok az oroszok nyakán.
Csubszi
2022. február 25. 22:31
Hogy csinálják? Nem lehetne nálunk is letiltani a balos hazugságokat?
C.Dömötör
2022. február 25. 22:18
A Bild jelentéséről, és a hamis felvételről írtam tegnap. A mai napon rátettek még egy lapáttal. https://www.youtube.com/watch?v=ICBXCN-hufg Az első filmen egy BBC által kisugárzott felvételt aktualizáltak, valójában Kínában készült, a Tianjinben, egy robbanást mutat, 2015-ben. A második filmen az ejtőernyősöket látni, ahogy drámai módon megszállják, azt nem tudni, hogy mit. Kijevet, talán. Az eredeti 2014-ben készült, egy hadgyakorlaton Rosztovban. Na jó, ez Ukrajnában is megtörtént, valahol. Aztán vannak ilyen felvételek https://twitter.com/_HenryBolton/status/1497264757853892615 Ez mutatja, hogy az oroszoknak nem számít a civilek élete. Az a probléma, hogy ez egy ukrán páncélos, és ami történt, az nem szándékos, hanem egy tragikus baleset. Habár kitudja, van olyan kommentár is, aki szerint az ukrán páncélost egy orosz vezette. Az első áldozat egy háborúban az igazság, ez egy közhely. Közben a Pornhub is jelentkezett: https://twitter.com/visegrad24/status/1497287728911822852 az oroszok nem nézhetik. Egyre hatékonyabb szankciók, ideje volt.
C.Dömötör
2022. február 25. 21:38
Biden válaszolt, a Disney 2 nem sugároz az oroszoknak. Kőkemény, könnyen lehet, hogy most visszafordulnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!