Josep Borrell: az EU-nak fegyverekkel kell segítenie Ukrajnát

2022. február 28. 14:38

Az Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője kijelentette: Ukrajnának egyértelmű európai perspektívája van.

2022. február 28. 14:38
null

Az Európai Uniónak nagy kaliberű fegyvereket, lőszert, páncéltörő felszereléseket kell biztosítania Ukrajnának, valamint üzemanyagot a tankokhoz és repülőgépekhez – jelentette ki Josep Borrell, az Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben, a tagországok védelmi minisztereinek rendkívüli, videókonferencia formájában tervezett tanácskozását megelőzően hétfőn.

Josep Borrell elmondta, az uniós Védelmi Tanács ülésének célja, hogy összehangolja a tagállami intézkedéseket és megtárgyalja, hogy miként lehessen felhasználni az ukrán fegyveres erőknek vasárnap felajánlott félmilliárd eurós támogatást.

Elmondta: a finanszírozás a védelmet szolgáló fegyverek, köztük nagy kaliberű fegyverek, tanktámadás ellen védelmet nyújtó páncélok és más felszerelések biztosítását szolgálja az orosz agresszió visszaszorítására. A fegyvereket a tagállamoknak kell biztosítaniuk, összehangolva az erőforrásokat – mondta. „A harc heves. Kijev ellenáll, Harkiv ellenáll, Mariupol ellenáll, és Oroszország számos áldozattal fizet az agresszióért” – fogalmazott.

Ukrajna esetleges uniós tagságával kapcsolatban feltett kérdésre válaszolva Borrell azt mondta: Ukrajnának egyértelmű európai perspektívája van. Ugyanakkor kiemelte, most az orosz agresszióval szemben kell fellépni. A világ nem engedheti meg magának, hogy egy hatalmas ország katonai képességeivel szétzúzza egyik szomszédját – szögezte le. „Az európaiak egysége erős. Olyan erős, mint az ukránok ellenállása” – fogalmazott a főképviselő, és aláhúzta: Ukrajnával kapcsolatosan az Európai Uniónak a következő órákban kell választ adnia, nem pedig az elkövetkező években.

Az Oroszország és Ukrajna között tervezett találkozóra vonatkozóan Borrell azt mondta, a megbeszélés létrejötte jelentheti a konfliktus megoldásához tartó első lépést, ezért az Európai Unió támogatja a találkozót.

(MTI)

Nyitókép: DAPHNE ROUSSEAU / AFP

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zara
2022. február 28. 22:04
és hányadik szállitmány után fogy el putyin türelme és dob rá egy atombombát?
No comment no cry
2022. február 28. 16:59
Mi a bánat van már Brüsszelben, mindenki meghülyült? "A világ nem engedheti meg magának, hogy egy hatalmas ország katonai képességeivel szétzúzza egyik szomszédját – szögezte le." Mióta beszél a világ nevében ez az alak? Lassan komolyan elérik, hogy ne legyek EU párti. Ez már az agybaj netovábbja, hogy be kell szállni mások háborújába mert hülye vezetők a nyálas elveikért akárhány EU-s polgárt feláldoznának. Ez ugyanaz a baromság mint mikor a hülyegyerek nekiáll csúfolni, meg kitolni az erőssel, aztán amikor kap egyet a pofájába, akkor meg megdöbben, hogy hát ő nem is "bántotta" a másikat. A Charlie Hebdo nem volt elég jó példa? A szent véleményszabadság oltárán gyalázták a muszlimokat minősíthetelen stílusban, és utána meg mindenki sírt, amikor pár fegyveres fanatikus halomra gyilkolta őket. Hogy ez mégis milyen barbár dolog. Mégis mire számítottak? Hogy majd mindenki akit gúnyoltak jópofát fog vágni a "bátor", "formabontó" véleményükhöz? Ébresztő seggfejek! Ha egy komoly erővel bíró országot sokáig cseszegettek, akkor előbb-utóbb kaptok ti is. Komolyan képtelenek vagytok felfogni, hogy a "mi nem is harcolunk ám az ukránok mellett, csak ellátjuk őket fegyverrel" érv rohadtul nem fog működni?
pollip
2022. február 28. 16:38
Az EU tevőlegesen beszáll a háborúba! Orbitális hiba!
zakar zoltán béla
2022. február 28. 15:30
Afgán egér
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!