Az EU jóváhagyta a házi tücsök élelmiszerként való felhasználását

2022. február 11. 13:20

Jó étvágyat!

2022. február 11. 13:20
null

Az Európai Bizottság engedélyezte a házi tücskök (Acheta domesticus) új élelmiszerként, vagy élelmiszer-összetevőként történő forgalmazását az Európai Unióban – közölte az uniós bizottság pénteken. A házi tücsök a harmadik rovar, melyet élelmiszer-összetevőként engedélyeznek az EU piacán, miután az Európai Bizottság tavaly júliusban a közönséges lisztbogár (Tenebrio molitor) lárvájának, novemberben pedig a vándorló sáska (Migratory locust) felhasználását engedélyezte új élelmiszerként.

A házi tücsök élelmiszerként történő forgalmazásának jóváhagyását az tette lehetővé, hogy az Európai Unió égisze alatt működő Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) értékelésében megállapította: e rovarból származó készítmények meghatározott tenyésztési és elkészítési feltelek mellett biztonságosak, egészségesek és magas fehérjetartalmúak. 

Egészben, fagyasztva, por formájában

A házi tücsök egészben, fagyasztva, szárítva, valamint por formájában lesz kapható az Európai Unióban. Az új élelmiszert tartalmazó termékeket megfelelő címkével kell ellátni, hogy felhívják a figyelmet az esetleges allergiás reakciókra – közölték. Emlékeztettek, az unió élelmiszerstratégiája a rovarokat alternatív fehérjeforrásként határozza meg, ami támogathatja az EU fenntarthatóbb élelmiszer-rendszerre áttérését. Már emberek milliói fogyasztják a rovarokat, ezen túlmenően az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) a rovarokat egészséges és nagyon tápláló táplálékforrásnak minősíti, magas zsír-, fehérje-, vitamin-, rost- és ásványianyag-tartalommal – tették hozzá.

A bizottság korábbi közleménye szerint a rovarlárvák széleskörű élelmiszeripari alkalmazása környezeti és gazdasági előnyökkel jár, ha a hagyományos állati fehérjeforrásokat olyanok helyettesítik, amelyek kevesebb takarmányt igényelnek, kevesebb hulladékot termelnek, illetve üvegházhatásúgáz-kibocsátásuk elenyésző.

(MTI)

Nyitókép: Blanchot Philippe / hemis.fr / Hemis via AFP

Összesen 144 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BobbyBacsi
2022. február 15. 04:50
Jó nekem a marhapöri nokedli ubi fehérkenyér kombó...
Sün Balázs
2022. február 12. 21:17
Karácsony Gergely miért nem sivítozik a döntés ellen? Itt Budapesten kiürülnek a rovarhotelek, ha ez emberek felzabálják szegény tücsköket. Ráadásul az emberek eleszik a rovarokat a madarak elől.
1Szkeptikus
2022. február 12. 20:25
Állítólag, valamikor a középkorban olyan éhínségek voltak, hogy megették még a fakérget is az éhezők. Én is előbb a fák kérget választanám, minthogy tücsköt-bogarat. Vannak komoly jelek arra hogy egyesek vissza szeretnék hozni a középkort. Például azt is, hogy egy szűk rétegű arisztokrácia vezessen, ahol keveset számít a nép.
1 aSK
2022. február 12. 11:58
Nem rossz, ha már az uborka nem lehet görbe, legalább tücsköt ehetünk legálisan. Nem kell félni a "fekete vágástól". Van itt haladás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!