Az Európai Bizottság szerint a zöld átmenetben szerepe van a földgáznak és az atomenergiának

2022. február 03. 11:40

A gáz- és nukleáris energiához tartozó tevékenységek összhangban vannak az Európai Unió éghajlat- és környezetvédelmi célkitűzéseivel.

2022. február 03. 11:40
null

Mairead McGuinness pénzügyi szolgáltatásokért, pénzügyi stabilitásért és a tőkepiaci unióért felelős biztos szerdán, brüsszeli sajtótájékoztatóján kijelentette: a gáz- és nukleáris energiához tartozó tevékenységek összhangban vannak az Európai Unió éghajlat- és környezetvédelmi célkitűzéseivel, és lehetővé teszik az elmozdulás felgyorsítását a környezetszennyezőbb tevékenységek, mint például a szénkitermelés felől, a klímasemleges jövő irányába, amely többnyire megújuló energiaforrásokon alapul. Elmondta, az Európai Bizottság éghajlatváltozás mérsékléséről és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásról szóló, taxonómiai éghajlat-politikai előterjesztése a gázzal és az atomenergiával kapcsolatos bizonyos tevékenységekre terjed ki.

Klímasemlegességi célok

Az EU 2050-es klímasemlegességi céljának eléréséhez tekintélyes volumenű magánberuházásra van szükség. Az uniós taxonómia célja, hogy a magánbefektetéseket a klímasemlegesség eléréséhez szükséges tevékenységekhez irányítsa. A taxonómiai osztályozás nem írja elő, hogy egy adott technológia része legyen-e a tagállamok energiamixének, vagy sem, hanem az átmenet felgyorsítását célozza, és minden lehetséges megoldást figyelembe vesz annak érdekében, hogy az EU elérje éghajlat-politikai céljait.

A brüsszeli testület közleménye szerint a taxonómiai rendelet egyértelmű és szigorú feltételeket határoz meg, amelyek teljesülése esetén a gázzal és az atomenergiával kapcsolatos tevékenységek átmeneti jelleggel kiegészíthetik az éghajlatváltozás mérsékléséről és az ahhoz való alkalmazkodásról szóló jogszabály hatálya alá tartozó tevékenységeket. A jogszabály módosítására azért van szükség, hogy a befektetők egyértelműen beazonosíthassák, mely befektetési lehetőségek foglalnak magukban gázzal vagy atomenergiával kapcsolatos tevékenységeket, és így megalapozott döntéseket hozhassanak – közölték.

Csökkenteni szeretnék a szén-dioxid-kibocsátást

Az Európai Bizottság korábbi tájékoztatása szerint az uniós taxonómia, azaz az uniós szinten egységes osztályozási rendszer iránymutatással szolgál a befektetők számára, hogy olyan tevékenységek jussanak magánberuházások révén finanszírozáshoz, amelyekre szükség van ahhoz, hogy a következő 30 év folyamán az Európai Unió klímasemlegességet érhessen el. Az atomenergia és a földgáz bekerülése az uniós taxonómia-rendeletbe azt jelenti, hogy ezeket az energiaforrásokat egyértelmű és szigorú feltételek mellett kell besorolni. Például biztosítani kell, hogy a földgáz vagy megújuló forrásokból származzon, vagy 2035-re alacsony szintű kibocsátást generáljon.

A kidolgozás alatt álló jogszabály hatálya alá tartozó tevékenységek felgyorsítják majd a károsabb energiaforrások, például a szén kivezetését és elősegítik, hogy az Európai Unió alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású, környezetkímélőbb energiaszerkezet felé mozduljon el – tették hozzá a Bizottság illetékesei.

(MTI)

Nyitókép: Jean-Philippe Ksiazek / AFP

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csapláros
2022. február 04. 10:18
A németek TUDJÁK az új, eddig nem preferált lehetőséget, mivel ők nyomták bele az uniós rendelkezésekbe a földgázt, a franciák meg az atomot, mert, hogy eredetileg az sem volt zöld.
Frankie Bunn
2022. február 03. 19:20
Orbán és Macron lezsírozták
Gullwing
2022. február 03. 16:28
Hasznos idióták: a saját pofájukba szarnak.
Szittya66
2022. február 03. 15:52
A hideg ezek szerint jó hatással van az agyműködésre! Mindössze egy tél kellett a fűtetlen lakásban és máris megvilágosodott a felelős biztos!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!