Csak egy szűk vállalkozói kört tart majd szemmel az Európai Bizottság

2022. február 22. 18:22

A Bizottság legújabb, a cégek alapjogi fókuszú rendszabályozására vonatkozó javaslatának egyik hiányossága, hogy csak a legnagyobb vállalatokat érinti - az EU-ban működő vállalatok 99 százalékát nem.

2022. február 22. 18:22
null

Szerdán teszi közzé az Európai Bizottság alapjogi átvilágításra vonatkozó javaslatcsomagját. Ezzel az uniós testület célja, hogy rábírja az Európai Unióban működő nagyvállalatokat arra, hogy felfedjék a világ előtt: alkalmaznak-e például jogellenesen gyermekmunkát, illetőleg betartják-e a vonatkozó környezetvédelmi sztenderdeket ellátási láncuk valamennyi stációján?

A kellő mértékű fenntartható vállalati gondosság elvén nyugvó javaslatcsomag (Corporate Sustainability Due Diligence) ezen felül kötelezi az európai cégek menedzsmentjeit arra, hogy az általuk vezetett vállalatok üzleti politikáit a párizsi klímaegyezményben megállapított klímacélok megvalósíthatósága függvényében állapítsák meg.

Az uniós jogalkotás szempontjából egyelőre gyermekcipőben járó európai bizottsági javaslat tárgyalása még csak most kezdődik meg az Európai Parlament termeiben és a kormányok között. Éppen ezért a Reuters szerint

az, hogy a javaslatból rendelet lesz, idén még nem várható.

Az alapjogi szempontú átvilágításban azoknak a cégeknek kell részt venniük, amelyek több mint 500 főt alkalmaznak, illetve, amelyek nettó pénzforgalma több mint 150 millió eurót tesz ki; így a javaslat jelenlegi formájában mindössze 13 ezer EU-ban bejegyzett vállalatot érint. 

A szabályozási határ alacsonyabb a bizonyos szektorok, például a ruházati, faipari, energetikai és nehézipari termékek kereskedelme esetében. Ezeken a területeken a küszöb 250 munkavállaló és 40 millió euró pénzforgalom. A szabályozás kiterjed az Európai Unión kívül bejegyzett, de az EU területén működő cégekre is (nagyjából 4 ezer vállalatról van szó). Ez utóbbi gazdálkodók akkor esnek a szabályozás hatálya alá, ha éves pénzforgalmuk a 150 millió eurót eléri (a kiemelt szektorok esetében ez az összeg 40 millió euró).

Kritika a javaslattal kapcsolatban, hogy mindez így is azt jelenti, hogy

az Európai Unióban működő vállalatok 99 százaléka nem tartozik a szabályozás hatálya alá.

Ez a fejlemény rossz hír azon  lobbiszervezetek és emberi jogi NGO-k számára, akik a szélesebb körű átvilágítási szabályok mellett kardoskodtak.

A cégek polgári jogi felelősséggel tartoznak mindazon, az ellátási láncukon működő gazdálkodók jogsértéseivel kapcsolatban, amelyekkel rendszeres üzletszerű együttműködést folytatnak. A tényleges jogi felelősségre vonás azonban csak akkor valósulhat meg, ha a perben sikeresen bizonyítják, hogy a jogsértést előre lehetett látni, meg lehetett volna előzni, illetve, hogy a jogsértés bekövetkezésének elkerülése céljából a vállalat kellő gondossággal járt el.

Kép: WAKIL KOHSAR / AFP

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csulak
2022. március 03. 16:20
megy a bruszeli kettos merce !
erdei nyezega
2022. március 03. 15:52
nem kell betartani!...oszt kész!..jól le kell szarni!.....
OberEnnsinnen
2022. március 03. 13:47
Mészáros Lőrinc vállalkozásait bizonyosan vizsgálat alá veti az Európai Bizottság. Elvégre: Mészáros termeló oligarcha és nem spekuláns oligarcha. Emellett a bevételei nem off-shorba mennek, megmaradnak nemzeti határokon belül... Emellett aki legalább 15 ezer családot eltart, minden alvállalkozójának fillérre-időre pontosan fizet: azt kegyetlen vizsgálódással kell szemmel tartani...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!