Ultrakonzervatív brexit-minisztert nevezett ki Johnson

2022. február 08. 16:51

A brit miniszterelnök párton belüli helyzete eközben egyre tarthatatlanabbá válik.

2022. február 08. 16:51
null

A karanténbulik miatt slamasztikába került Boris Johnson brit miniszterelnök átalakítja kormányát – írja a BBC. Az átalakítás részeként több személycserét is végrehajt a kabinetjében.

Az egyik legfontosabb változásként Jacob Rees-Moggot a brexit utáni lehetőségekért és a kormány hatékonyságáért felelős miniszterévé nevezi ki Boris Johnson. Rees-Mogg korábban rendszeres rendetlenkedéseivel hívta fel magára a figyelmet a brit parlament alsóházában, majd a brexit-kampány kezdetekor az egyik legprominensebb kilépéspárti politikussá vált. A hatgyermekes, euroszkepticizmusáról és különc szokásairól ismert Rees-Moggot sokan Theresa May lehetséges utódjaként tartották számon, de ebből végül semmi sem lett. Boris Johnson hivatalba lépése után a kormány alsóházi ügyeiért felelős miniszterévé nevezte ki őt, ami valójában nem is miniszteri pozíció. Brexit utáni lehetőségekért felelős miniszterként Rees-Mogg most a kabinet teljes jogú tagjává válik.

Johnson helyzete ettől még nem vált kényelmesebbé a Dowining Street 10 szám alatt: konzervatív képviselők egy csoportja ugyanis felszólította őt a távozásra. Ha a párton belüli elégedetlenség tovább növekszik Johnsonnal szemben, az a konzervatívok közötti hatalmi harcokat is felerősítheti. A Munkáspárt eközben azzal vádolja a miniszterelnököt, hogy nem az ország tényleges problémáival foglalkozik.

Bulis Boris buktatói
A lezárás alatt tartott illegális Downing Street-i bulik ürügyén buktatnák meg pártjának képviselői a brit miniszterelnököt. Olvasson tovább...

A lezárás alatt tartott illegális Downing Street-i bulik ürügyén buktatnák meg pártjának képviselői a brit miniszterelnököt.

Fotó: WIktor Szymanowicz / NurPhoto / NurPhoto via AFP 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
savrena
2022. február 09. 09:43
Jacob Rees-Mogg? A Brexit leghangosabb szószólója volt. Kinevezése nagyjából azt jelenti, hogy nagy a szar Jacob, most már te jössz, mutasd meg hogy mégis jó ötlet volt az a Brexit. Hivd vissza azt a pár millió lengyelt meg magyart, vagy tanitsd meg a pakikat dolgozni.
pipa89
2022. február 09. 08:38
Ezt csak azért hagyja az USA, mert a Brexit az ő érdekeit szolgálta. Ez volt az egyik lépés a németek gyengítésére. Vegyük számba a történések szerint: 1. Brexit szorgalmazása, az angolszász tengeri egység (USA, UK, Ausztrália) kialakítására (franciák kiütése a tengeralattjáró-üzletből) 2. Willkommenskultur elfogadtatása 3. Északi áramlat kiiktatása (Ukrajna) 4. Amerikai "elemek" és érdekek közvetlen megjelenése a német politikában 5. Németország keleti piacainak leválasztása: esetleges POLEXIT, HUNEXIT. Ez már Európa totális destabilizációja felé vinne. Meggyőződésem, hogy az Egyesült Államok mindezt előre kisakkozta annak érdekében, hogy nehogy létrejöjjön a NAGY EURÓPAI EGYSÉG (EU+OROSZORSZÁG), mert neki nem érdeke, hogy Európa erős legyen és ellensúlyt képezzen az USA és Kína között. Az ukrán konfliktussal az Eu-t visszalöki az 50 évvel ezelőtti állapotba, Oroszországot, pedig Kína karjaiba lökte. Az USA célja: megakadályozni az EURÁZSIA EGYSÉGET, azaz Kína "Egy út, egy övezet" gazdaságpolitikáját. Módszer: Oszd meg és uralkodj! Reagan volt mestere ennek. A. Blinken detto.
Rugo
2022. február 08. 18:36
Ultrakonzervatív? Csak nem azt jelenti, hogy van némi józan esze?
lofejazagyban
2022. február 08. 17:51
Boris már megrendelheti a költöztetőket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!