Az oroszok szerint a minszki megállapodások többé nem aktuálisak

2022. február 22. 11:23

Moszkva szerint Kijev többé nem tekinti érvényesnek a minszki megállapodásokat, amelyeket a szakadár köztársaságok orosz elismeréséig az ukrajnai rendezés alapjának tekintettek – közölte Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a Szolovjov.Live YouTube-csatornán nyilatkozva.

2022. február 22. 11:23
null

„Abból indulunk ki, hogy a minszki megállapodások többé már nem aktuálisak a kijevi rezsim számára, amely ezt mindannyiunknak elmondta” – felelte a szóvivő arra a kérdésre, hogy Oroszország kilépett-e a Minszk-2 megállapodásból.    

Zaharova azt hangoztatta, hogy Oroszország hét éven át mindent elkövetett a szakadár köztársaságok orosz elismeréséig az ukrajnai rendezés alapjának tekintett minszki megállapodások végrehajtásáért. Mint mondta, az orosz diplomácia mindenkit, akinek közvetlenül vagy közvetve köze lehetett a valóra váltásukhoz, megpróbált ebbe az irányba befolyásolni.    

A minszki megállapodások a rendezés lépéseit rögzítik a csapatszétválasztástól a Donyec-medence különleges státusának alkotmányos rögzítésén át a helyi hatalom szerveinek megválasztásáig.

A megállapodások azt követően születtek, hogy az ukrán vezetés 2014-ben és 2015-ben sikertelen kísérletet tett a konfliktus fegyveres megoldására. A szakadárok az ukrán offenzívákat orosz fegyverszállítmányoknak köszönhetően és „önkéntesek” támogatásával állították meg. Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn este az orosz lakossághoz intézett televíziós üzenetben jelentette be, hogy Moszkva elismeri a két délkelet-ukrajnai régió függetlenségét. A szakadár területek vezetőivel barátsági, együttműködési és együttműködési megállapodást írt alá. A szerződést a donyecki és a luhanszki „népköztársaság” parlamentje kedden ratifikálta, és a nap folyamán ezt meg fogja tenni az orosz törvényhozás is.

(MTI)

Fotó: STRINGER / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
monuskaroly
2022. február 22. 12:26
8 éve tart ez a háború, rendezetlen volt ennek a térségnek a helyzete, soha nem akartak Ukrajnához tartozni. Elfelejtették az ott élőket megkérdezni, hogy mennyire tetszik is nekik ez az állapot. Ha Ukrajna nem fokozza a hangulatot, vége lesz a háborúnak és rendeződik a helyzet, mert ez nekik sem volt jó.
Aerion
2022. február 22. 12:03
A Donyec-medence lakosságának több mint a négyötöde orosz nemzetiségű, a Krímben ez az arány 90 % feletti. Mi is a kérdés? Ja, hogy Ukrajna területi integritása. Az ősi ukrán föld. Mint Kárpátalja. Mint Donbasz. Mint a Krím. Vagy akár Harkow. Ősi ukrán. Nem egy hibbant elmebeteg bolsevik tollvonása, aminek semmiféle társadalompolitikai kockázata nem volt a birodalmi Szovjetunión belül. De most van. Tudjátok mit védenek a nyugati kommunisták, valójában? Az elmebeteg hibbant bolsevista hruscsov tollvonását. Ezt. Ezt védik. A birodalmi Szovjetuniót. Ezt. Ez ma a nyugat. Szavak nincsenek rá, hogy ez milyen minőség. Ha ezzel bárki jött volna nekem, akár még 2019 nyarán is, körberöhögöm. A vicces kedvemnek vége.
bekéret
2022. február 22. 11:54
Az ukránok azt mondják, hogy a Minszki Egyezményeket azért nem hajtották végre, mert azok diktátumok voltak, vert helyzetben kényszerítették rájuk. Mi lenne, ha trianon kapcsán mi is ezzel érvelnénk? Egyébként Putin a tegnap esti beszédében külön megemlítette, hogy Ukrajna kiterjedése nyugat felé azért ekkora, mer Sztálin Lengyelországtól és Magyarországtól területeket csatolt el.
Béna Géza
2022. február 22. 11:51
"ukrajnának" semmilyen létjogosultsága nincs!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!