Amerikai gépek járőröznek Ukrajna felett

2022. február 23. 14:25

Ezek a missziók demonstrálják a régió biztonsága melletti elkötelezettségünket – írta az USA légiereje.

2022. február 23. 14:25
null

Az Egyesült Államok légierejének FORTE–11 hívőjelű, Northrop Grumman RQ-4 Global Hawk típusú, pilóta nélküli felderítődrónja Románia irányából ismét az ukrán légtérbe lépett – számol be róla az Index.

 

 

Az utóbbi napokban megfigyelhető volt, hogy a gép – más felderítő járművekkel felváltva – Ukrajna fölött járőrözött,. Így gyűjtött adatokat országszerte a katonai mozgásokról. A FORTE–11 legutóbbi küldetése során majdnem egy napot töltött a levegőben Ukrajna felett. Amikor az Index cikke megszületett, a gép éppen Harkiv és Poltava közt repült és délkeleti irányba haladt. 

A FORTE–11 mellett egyéb NATO-gépek is tartózkodnak Ukrajna felett a légtérben. A JAKE–12 hívőjelű, Boeing RC-135 típusú gép például szintén nemrég tért vissza az ukrán légtérbe. 

 

 

Az Ukrajna felett repülő amerikai gépekre azért irányult figyelem, mert az utóbbi napokban a legtöbb nemzetközi légitársaság elkerülte az ország légterét. Ian Petchenik, a Flightradar24 nevű repülésfigyelő oldal kommunikációs igazgatója elárulta: ezeknél a gépeknél tudatos döntés az, hogy a jeladót bekapcsolva hagyják.

Szakértők elmondták, jelezni akarják az oroszoknak, hogy ők is ott vannak Ukrajna felett.  Az USA légiereje a Reuters megkeresésére nem kommentálta ezeknek a repüléseknek a részleteit, közölték azonban, hogy gépeiket gyakran használják felderítésre. Ezek a missziók demonstrálják a régió biztonsága melletti elkötelezettségünket – írták. 

Képünk illusztráció, forrása: wikipedia

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
piscsik
2022. február 23. 22:21
Rohadék jenkik haza!
Apáczai
2022. február 23. 19:00
Palagáz keringő...
Phm045
2022. február 23. 18:33
Addig fogja ezt a jenki csinálni, ameddig egy Borij a felszínre nem emeljedik Vashington közelében nyitott rakétasilókkal. Putyin a legvégső esetben fogja elővenni ezt a lapot. Abban bízom, soha ne kerüljön erre sor.
ThunderDan
2022. február 23. 16:11
Akkot most képzeljük el, hogy orosz repülőgépek járőröznének Kanadában. A régió biztonsága érdekében.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!