Aktiválták a NATO Reagáló Erőket az ukrajnai orosz invázióra válaszul

2022. február 25. 21:26

A NATO szövetségesek legfelsőbb parancsnoka, Tod Wolters „történelmi pillanatnak” nevezte a mostanit.

2022. február 25. 21:26
null

A NATO Reagáló Erőit először aktiválták védelmi intézkedésként Oroszország folyamatos ukrajnai inváziójára válaszul. A NATO szövetségesek legfelsőbb parancsnoka, Tod Wolters tábornok aktiválta a szövetségesek szárazföldi, légi, tengeri és különleges műveleti erőiből álló többnemzetiségű haderejét, amely gyorsan bevethető a NATO-szövetség támogatására.

A reagáló csapatok aktiválása nem jelenti azt, hogy Ukrajnába – mely ország nem tagja a szövetségnek – amerikai vagy NATO-csapatok vonulnának be. Joe Biden amerikai elnök világossá tette, hogy amerikai csapatok vonulnak Kelet-Európába, hogy megerősítsék az Oroszország agresszív lépései miatt ideges NATO-országokat, de nem fognak harcolni Ukrajnában.

Wolters „történelmi pillanatnak” nevezte a mostanit. 

„Rugalmas, hiteles harci erőt képvisel a Reagáló Erő, amelyet többféleképpen is lehet alkalmazni, mi pedig teljes mértékben kihasználjuk a benne rejlő agilitást” – tette hozzá. „Ezek az elrettentő intézkedések körültekintőek, fokozzák sebességünket, reagálóképességünket és azt a lehetőséget, hogy megvédjük azt az egymilliárd polgárt, akiknek a megvédésére felesküdtünk.”

A NATO erők nem vonultak még be, de készenlétben állnak.

 

A CNN péntek hajnalban számolt be arról, hogy légiriadó-szirénák sírtakfel a nyugat-ukrajnai Lviv városában, amely kevesebb mint 50 mérföldre van a NATO-tag Lengyelország határától. Az Egyesült Államok csütörtökön bejelentette, hogy 7000 amerikai katonát telepítenek Európába. Biden elnök közölte, hogy engedélyezte „az Európában már állomásozó szárazföldi és légi erők bevetését” Észtországban, Lettországban, Litvániában, Lengyelországban és Romániában. Azt is elmondta, hogy a NATO válaszlépésének részeként engedélyezte „további amerikai haderő-képességek” küldését Németországba, beleértve néhány olyan köteléket is, amelyeket néhány héttel ezelőtt készenlétbe helyeztek.

Észtországban, Lettországban, Litvániában, Lengyelországban és Romániában. Azt is elmondta, hogy a NATO válaszlépésének részeként engedélyezte küldését Németországba, beleértve néhány olyan köteléket is, amelyeket néhány héttel ezelőtt készenlétbe helyeztek.

Fotó:  Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 106 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Frutti
2022. február 26. 08:09
Vékony jégen lépkedünk. Bármikor beszakadhat alattunk, ha nem figyelünk. MOST ÉSZNÉL KELL LENNÜNK!, egyébként visszafordíthatatlanná válnak a helyzetek, az emberiség sorsa, jövője, fennmaradása. AZ EMBERISÉG EGÉSZÉRŐL VAN SZÓ! Nem kevesebbről. Minden szónak, lépésnek felelősségteljesnek, ÁTGONDOLTNAK kell lennie. Most nem lehet kapkodni, heveskedni, indulatból cselekedni. Most félre kell tenni az EGÓT! Most az emberiségért, a Föld békéjéért kell cselekedni! Most az esetleges eddigi érdekeket, büszkeséget, megtorlást félre kell tenni, most MAGUNKÉRT kell cselekednünk! Vissza kell szerezni a békét, meg kell tartanunk a békét! Nem sodródhatunk világháborúba. SEMMIKÉPPEN! A mostani világháború nem is hasonlítana az előzőekhez! NE AKARJUK MEGTUDNI MILYEN LENNE EGY HARMADIK! Ne rohanjunk a vesztünkbe, ne ingereljünk senkit, ne fenyegessünk senkit, mert annak váratlan és kezelhetetlen válaszlépései lehetnek. Más, tárgyalásos megoldásokat keressünk. Aki pedig azt gondolja, célba érhet különböző szankciók bevetésével, valószínűleg téved. Egy bizonyos pontig valóban alkalmasak lehetnek szabályozásra, korlátozásra,- azt a bizonyos pontot azonban már túllépték. Ennélfogva a szankció nem több, mint olaj a tűzre. Nem eszköz a megoldásra, az elrettentésre. Csak az okos, megfontolt tárgyalások, megállapodások vezethetnek célba. Soha nem álltunk ennyire közel egy végzetes háborúhoz, nem hagyhatjuk, hogy a háború eszkalálódjon. És nem hagyhatjuk, hogy folytatódjon. De nem erőből, sokkal inkább jó szándékú, valóban megoldást kereső emberekként, politikusokként kell a lehető leggyorsabban megtalálni a MEGEGYEZÉS lehetőségét.
Frutti
2022. február 26. 07:31
UKRAJNA TE DRÁGA... Azoknak: - akik most elkezdtek siránkozni Ukrajna miatt... - akik most kiteszik az ukrán zászlós profilképüket... - akik tüntetést szerveznek az Orosz nagykövetség elé... Hol voltatok az elmúlt nyolc évben? Nem sajnáltátok Donbass és Luhanszk lakosságát? Nem hallottatok a népirtásról? Nem hallottatok az ukrán nyelv törvényről? Nem tiltakoztatok, amikor a Krímben elzárták (az egyébként orosz területről jövő) vizet? Nem tudjátok hogy az ukránok betiltották az orosz és a magyar nyelv használatát? Nem tudjátok, hogy Ukrajna szerint a kárpátaljai magyarok és a keleti részén lakó oroszok nem minősülnek őslakosnak? Nem hallottatok az odesszai szakszervezetek székházában bent égett emberekről...? Nem hallottatok azokról, akik kiugráltak a székház ablakán és túlélték - ott verték agyon őket? És azt tudtad, hogy oda voltak készítve a molotov koktélok és az épületre rá lettek szorítva a civilek...? Nem tudtad, hogy soha nem volt emiatt felelőségre vonás? Emlékezetünk szerint a Szakszervezetek Házában a tűz 2014. május 2-án történt, amikor nacionalisták az Euromaidan ellenfeleit űzték be az épületbe. 42 ember halt meg.... - Nem hallottál róla???? Arról tudsz, hogy Donbaszra ráengedték a börtönből kiszabadított bűnözőket? Hogy a börtönök előtt ott álltak a fegyverrel megrakott teherautók...? Hogy három nap maga volt a pokol? Esetleg az ukrán fasiszták fenyegetéséről hallottál? Hogy Kárpátalját kiirtják? Hogy felrobbantják az ukrajnai atomerőműveket? Hallottál a Minszki egyezményről? Arról hallottál, hogy az Egyesült Államok irányítása alatt álló - Ukrajnában lévő - biológiai laboratóriumokból 16 Oroszországgal határos? (Forrás: Ecsedi Péter)
outsiderman
2022. február 26. 06:54
készülődjenek csak...én is egy órája készülök a budira, de nincs inger... kussoljon az usa és ne gerjessze a hisztériát. egyenlőre ukrajna a téma putjin fejében...a többit majd meglátja... ...na ezt nem kell siettetni izzítással.
DoomGuy
2022. február 26. 04:20
"A NATO erők nem vonultak még be, de készenlétben állnak." Ez a reagálás magasiskolája! Bár így én is tudok...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!