Kutatók dinókat akarnak faragni csirkékből

2022. január 04. 09:00

Két esetben is komoly sikert értek el.

2022. január 04. 09:00
null

A Yale és a Harvard Egyetem két szakértője, a paleontológus és fejlődésbiológus Bhart-Anjan S. Bhullar, valamint Arhat Abzhanov vezeti azt a kutatócsoportot, amely egy igen érdekes munkával foglalkozik: csirkeemberiókat ruháznak fel a dinoszauruszokra jellemző tulajdonságokkal – írta meg az Interesting Engineering cikkére hivatkozva a HVG.

A lap szerint a csapat alapvetően az egyedek fejlődését fordítja meg, illetve változtatja meg, miközben egy apró, korábban csak az őslényekre jellemző tulajdonságot visz be az embriók DNS-ébe. Így fordult elő 2015-ben, hogy

a vizsgált egyedek csőrét orrszerűvé változtatták, ahhoz hasonlóra, mint amilyen a Velociraptornál és az Archaeopteryxnél is megfigyelhető volt.

A kutatók szigorúan evolúciós szempontból végzik a munkát

Egy évvel a csőr átalakítása után egy másik szakember, Joao Francisco Botelho, a Chilei Egyetem munkatársa az IHH gén blokkolásával, szintén csirkéken ért el jelentős eredményt:

sikerült úgy módosítania az egyedek alsó lábszárát, hogy azon a dinoszauruszokra jellemző kinövés volt megtalálható.

Ez a csontszerű rész az evolúció során teljesen elveszett. Azt nem tudni, hogy a kutatók most hol tartanak, de azt igen, hogy az embriókat kivétel nélkül elpusztították.

Nyitókép: Illusztráció/YouTube

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kozmosz
2022. január 04. 21:51
Hm. Bhart-Anjan S. Bhullar, valamint Arhat Abzhanov.... Biztos több évszázados ősi brit nevek.
tevevanegypupu
2022. január 04. 17:43
A Yale és a Harvard kutatóiból kellene..
scion
2022. január 04. 13:13
"Azt nem tudni, hogy a kutatók most hol tartanak, de azt igen, hogy az embriókat kivétel nélkül elpusztították." Na persze, aki olvasta azt tudja, hogy az Elveszett Világ könyves változatában is így indult a sztori!... XD
quantum
2022. január 04. 13:03
Istent játszanak, pedig csak állatkínzók.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!