Weöres Sándort is jelölték az 1971-es irodalmi Nobel-díjra

2022. január 05. 16:45

Letelt az ötven év, a Svéd Királyi Akadémia közzétette a felterjesztettek névsorát.

2022. január 05. 16:45
null

A Literary Saloon szúrta ki, hogy megnyílt az 1971-es irodalmi Nobel-akta – ez volt az az év, amikor Pablo Neruda kapta az elismerést „a latin-amerikai költészetben betöltött kiemelkedő szerepéért” olvasható a Könyvesmagazin oldalán.

A várományosi listán megtalálható mások mellett James Baldwin, az argentin Jorge Luis Borges, a francia Romain Gary, a Budapesten született Arthur Koestler, és – az 1970-es évhez hasonlóan – Weöres Sándor is, akit Kibédi Varga Áron hollandiai magyar irodalomtörténész jelölt a díjra. (A teljes listát ITT lehet végigböngészni.) A svéd lapok közben arról írnak, hogy 1971-ben a rövidlista (ami soha nem nyilvános, a svéd akadémia már csak a díjazott nevét jelenti be) a következőképpen alakult: Pablo Neruda (a későbbi Nobel-díjas), W.H. Auden, André Malraux, Eugenio Montale és Patrick White.

A kilencven nevet tartalmazó listán x-szel jelölték azokat, akiket először javasoltak a díjra: köztük van a már említett James Baldwin éppúgy, mint A Legyek Urát jegyző William Golding (ő végül 1983-ban kapta meg a díjat), a Máramarosszigeten született Elie Wiesel (aki 1986-ban Nobel-békedíjban részesült) vagy első mongol jelöltként Tsendiin Damdinsüren.

Fotó: MTI Fotó: Molnár Edit

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hopsz Juliska
2022. január 06. 19:57
Hát Ő nagyon megérdemelte volna :) Az egész életműve minden korosztálynak hatalmas. Mirt is nem kapta meg?
zsuuuzsaaa
2022. január 06. 10:53
Imádtam, hogy Szerdahelyi István professzor az egyetemen "Sanyikázta" Weörest, jó barátok voltak, ahogy Hamvassal is (mindhárman fordítottak pl. kínairól magyarra), közvetlen élményeivel még emberközelibbé tette az irodalmat, Weöres nekem azóta is "Sanyika" (szív, szív, szív).
yanoo
2022. január 06. 06:37
Borges? Ez valami tévedés lehet...:))) ( Nagyon jó író, kedvelem).
counter-revolution
2022. január 05. 22:07
Egy zseni volt, hatalmas zseni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!