Tokajevet választották a kazahsztáni kormánypárt elnökévé

2022. január 28. 12:34

Ezzel Tokajev kiteljesítette a politikai hatalom átvételét Nurszultan Nazarbajev előző elnöktől.

2022. január 28. 12:34

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah államfőt választotta elnökévé pénteken rendkívüli kongresszusán a kormányzó Nur Otan (Haza Pártja) párt, és ezzel kiteljesítette a politikai hatalom átvételét Nurszultan Nazarbajev előző elnöktől – számolt be az államfő sajtószolgálata.

Nazarbajev 2019 márciusában mondott le váratlanul az államfői tisztségéről, és Tokajevet jelölte utódjául. A távozó elnök azonban megőrizte befolyásos szerepét országa politikájában, igényt tartva a „nemzet feje” címre, és megtartva vezető tisztségét a befolyásos biztonsági tanácsban, továbbá a parlamentet uraló Nur Otan párt elnökeként. A január eleji súlyos zavargások óta azonban utódja, Tokajev megerősítette saját befolyását, és átvette a biztonsági tanács irányítását. Több, a korábbi vezetőhöz közel álló személynek kellett távoznia fontos pozícióból, és

legalább egy, a titkosszolgálatot vezető személyt bebörtönöztek.    

Tokajev azzal vádolta Nazarbajevet, hogy szerepet játszott az elit indokolatlan meggazdagodásában, amely az elmúlt években felháborította a társadalmat. Mindazonáltal úgy vélte, hogy a zavargások nagyszabású külföldi beavatkozás következményei voltak, bár erre semmilyen bizonyítékkal nem szolgált. A helyzet január 7-re stabilizálódott, majd január 19-én országszerte feloldották a rendkívüli állapotot. Hivatalos adatok szerint a zavargásokban 225 ember vesztette életét, és több mint 4500-an sérültek meg.

(MTI)

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik