Román védelmi miniszter: Románia nem vesz részt egy esetleges orosz-ukrán háborúban

2022. január 21. 12:16

Vasile Dincu attól fél, hogy visszatér a kilencvenes évekbeli állapot, amikor országa már nem volt a keleti védelmi tömb tagja, de még a nyugatié sem.

2022. január 21. 12:16
null

Sokan teszik fel a kérdést: Románia is belesodródik egy esetleges orosz-ukrán konfliktusba? – kérdezi cikkében a Főtér, majd Románia védelmi miniszterét idézve meg is adja a választ. Vasile Dîncu szerint ugyanis erről szó sincs.

A tárcavezető csütörtökön este igyekezett mindenkit megnyugtatni, és emlékeztetett: Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára is kijelentette, hogy bármi is történjék, a katonai szövetség nem reagál katonai erővel, hiszen Ukrajna nem tagja a NATO-nak. ( Az észak-atlanti szövetség szerződésének ötödik cikkelye ugyanis csak abban az esetben írja elő a közös fegyveres fellépést, ha valamely tagállamot éri támadás.)

Vagyis Románia sem vesz részt az esetleges háborúban, nem küld csapatokat, és fegyvereket sem Ukrajnának, 

csak  a közös stratégia megvalósításában vesz részt.

Dîncu szerint Romániát nem katonai, hanem stratégiai veszély fenyegeti:  mégpedig az, hogy visszatér a Varsói Szerződés megszűnése, (1991) utáni időszak, amikor már nem volt a keleti védelmi tömb tagja, de még a nyugatié sem. Az oroszok ugyanis Ukrajna NATO-tagságának elutasítása miatt azt is követelik, hogy az újonnan csatlakozott közép- és kelet-európai országokban hagyjanak fel a csapatmozgásokkal. A miniszter szerint az, hogy Biden és Macron csapatok küldését ígérte, elsősorban arra szolgál, hogy demonstrálja Moszkva számára: a NATO-n belüli szövetségesi szolidaritás igenis létezik – írja az erdélyi magyar portál. Továbbá ez azt is jelzi, hogy nem fogadják el Moszkva lépéseit, illetve megnyugtatásként is szánják a kelet-európai térség népei számára.

Ha nem lesz katonai beavatkozás, akkor pedig  szankciókat vezetnének be Oroszországgal szemben. Korábban már Bogdan Aurescu külügyminiszter közölte, Románia az EU-val, illetve az Egyesült Államokkal, Kanadával és Nagy-Britanniával is egyeztet, hogy milyen, súlyos szankciókat vezessenek be Moszkva ellen, ha az oroszok tényleg lerohanják Ukrajnát.

Nyitókép: MTI/EPA/Robert Ghement

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nagyfiu
2022. január 23. 09:16
Kezdödik ismet a Roman fellallas mint minden alkalommal hajo lora fogadnnak,most elveszitik remelemem aszt ami nem az ö tulajdonuk ami Tansistriat illeti IVAN bacsi majd eldönti, ,a ketszinü jateknak veget kell vetni
Phm045
2022. január 21. 15:51
Mindegy melyik oldalon foglal állást, a végén úgyis a győztes lábához simulnak.
pitypang1125
2022. január 21. 14:28
Abban nem, de biztos vagyok benne, hogy a zűrzavart kihasználva, azonnal bevonúlnának Moldovába, és Ukrajna Románok lakta részébe. Az lenne a legnagyobb hibájuk, ami nekünk jól jönne. Kapnának végre a pofájukra.
nemecsekerno_007
2022. január 21. 14:00
Kezdik már a románok. :)))))))))))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!