Holland admirális: A NATO-nak folytatnia kell az elrettentésre és védelemre épülő politikáját

2022. január 13. 22:39

„Oroszország egyre agresszívebb külföldön, és egyre elnyomóbb magatartást folytat a határain belül” – jelentette ki Rob Bauer, a Holland Királyi Haditengerészet admirálisa, a NATO Katonai Bizottságának elnöke Brüsszelben csütörtökön, a bizottság vezérkari főnöki szintű kétnapos tanácskozását követően.

2022. január 13. 22:39
null

Rob Bauer hangsúlyozta, hogy a NATO-nak folytatnia kell az elrettentésre és védelemre épülő politikáját minden lehetséges fenyegetéssel szemben. Ezek közül az Oroszország és a terrorizmus jelentette veszélyt emelte ki. A katonai bizottság elnöke kijelentette: meg kell győzni minden felet arról, hogy bármifajta ellenséges lépés a szövetségesekkel szemben súlyosabb következményekkel fog járni az agresszor számára. Ehhez erősnek, ugyanakkor hitelesnek is kell lenni – mondta.

Tudatosítani kell, hogy a katonai szövetség megfelelő módon fogja használni képességeit agresszió esetén – tette hozzá.    

A NATO-Oroszország Tanács szerdán tartott megbeszélésével kapcsolatban Bauer azt mondta, a tárgyalás nehéznek bizonyult, és világossá vált rajta, hogy nem lesz könnyű áthidalni a nézetkülönbségeket. Pozitív jelnek nevezte ugyanakkor, hogy az összes NATO-szövetséges és Oroszország egy asztalhoz ült, és érdemi témákkal foglalkozott.    

A NATO soha nem látott kihívások sokaságával szembesül

Az Oroszország jelentette, nem szűnő fenyegetés mellett Kínát emelte ki, amely – mint mondta – egyebek mellett kihasználja gazdasági és katonai erősödését saját népének ellenőrzésére és arra, hogy befolyásolja a nemzetközi ellátási láncot, valamint a nélkülözhetetlen infrastruktúrát. A szövetségesek egyre bonyolultabb kiber- és hibrid támadásoknak vannak kitéve, nem szűnik a terrorfenyegetettség, bizonyos országok pedig hiperszonikus és interkontinentális rakétákat tesztelnek és gyártanak.

– mondta, majd kijelentette: a felsorolt globális kihívások egyre inkább veszélyt jelentenek a közös biztonságra. Válaszul meg kell erősíteni a NATO reagálási képességét krízishelyzetekre, biztosítani kell érdekeinek és értékeinek védelmét, fokozni a katonai erejét, meg kell erősíteni a társadalmakat, továbbá szorosabbra kell fűzni az Európa és Észak-Amerika közötti együttműködést – mondta.

Tájékoztatása szerint a tanácskozás résztvevői megerősítették azt a célkitűzést, amely szerint az euroatlanti térségben a szükséges erők a megfelelő időben a megfelelő helyen legyenek. Annak fontosságát is hangsúlyozták, hogy a szövetség a lehető leghamarabb és a leghatékonyabban legyen képes reagálni a váratlan helyezetekre. Leszögezték továbbá, hogy a szövetségnek képesnek kell lennie megvédeni minden szövetségesét a szárazföldön, a levegőben és a világűrben egyaránt – tette hozzá a NATO Katonai Bizottságának elnöke.

(MTI)

Fotó: Gints Ivuskans / AFP

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KötőDániell
2022. január 19. 08:47
Az ukránok parancsra kavarjáj a szart. Az állandó riogatás a feltétele hogy pénzt kapjanak az USAtól. Novemberben még nem látott orosz hadsereget az ujrán tutkosszolgálat, csak mután néhányan az ukrán vezetőségből elutaztak Washingtonba. No, otg aztán felhomályosítofták őket hogy mit kell lássanak.
illibernyák
2022. január 14. 10:24
Még egy hír, ami nem lesz olvasó a Mandin, de legalább bekopizom, hogy az agymosott talpasosok is szembesüljenek legalább a valóság némi morzsájával. Január elejéig már 82-en fagytak meg Magyarországon https://24.hu/belfold/2022/01/14/2022-januar-fagyhalal-kihules-voros-kod/ Magyarország előre megy, nem farhátra!
Magyarvagyoknemturista
2022. január 14. 10:19
Hollandia így hamarosan új nevet kap ha így folytatja. Az új név Holland sivatag lesz.
Gullwing
2022. január 14. 10:12
A NATO lassan ugyan olyan vízgerebjéző szar lesz mint az ENSZ.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!