Putyint méltatta, lemondott a német haditengerészet parancsnoka

2022. január 23. 08:40

Kay-Achim Schönbach a Twitteren azt írta, „meggondolatlanul” beszélt, kijelentéseivel „nyilvánvalóan hibázott”.

2022. január 23. 08:40
null

Benyújtotta lemondását Kay-Achim Schönbach, a német haditengerészet parancsnoka az ukrajnai válsággal és Oroszországgal kapcsolatban tett ellentmondásos kijelentései miatt – jelentette be szombat este a berlini védelmi minisztérium.

Schönbach pénteken indiai látogatása során beszélt arról, hogy szerinte Vlagyimir Putyin orosz elnök tiszteletet érdemel. Kifejtette azt is, hogy Oroszországra – Indiának és Németországnak is – elsősorban a Kína jelentette fenyegetéssel szemben van szüksége. Elmondta, hívő katolikusként fontosnak tartja, hogy Oroszország keresztény ország, „bár Putyin maga ateista, de az nem számít”. „Ha ez a hatalmas ország, még ha nem is demokrácia, a mi partnerünk, (...) akkor az valószínűleg távol tartja Oroszországot Kínától”.

Az ukrajnai válsággal kapcsolatban Schönbach úgy vélte, a Krím félszigetet Ukrajna már soha nem fogja visszaszerezni, és „nonszensznek” nevezte, hogy Oroszország ukrán területet akarna kisajátítani. A német védelmi tárca elhatárolódott Schönbach kijelentéseitől, és közölte:

a haditengerészet parancsnokát „saját kérésére” felmentették hivatalából.

Schönbach a Twitteren azt írta, „meggondolatlanul” beszélt, kijelentéseivel „nyilvánvalóan hibázott”. Az eset miatt Kijevben bekérették Németország nagykövetét. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter jelezte: „Németország minapi kijelentései nem felelnek meg a két ország közötti viszony szintjének”.

(MTI)

Fotó: BERND WUSTNECK / DPA-ZENTRALBILD / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

Összesen 260 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MZperXXL
2022. január 23. 17:08
Most kellene megkörnyékezni Schönbachot a Falconnak. Tengeri tapasztalattal bíró katonájuk úgy sincsen még. :-)
Rocktoberi
2022. január 23. 15:15
Ha ma valaki nyugaton igazat mond akkor betörik a fejét.
nempolitizálok
2022. január 23. 14:36
Német katona. Lesz majd helyette valami nagyarcú kis libernyák idióta, CEU-s végzettséggel, aki viszont hűségesen azt mondja, amit gazdái elvárnak tőle.
Brandon the great Negro
2022. január 23. 13:02
Biztos vagyok benne, hogy Erwin Rommelt a mai napig mindenhol tanítják katonai akadémiákon, mit hajtott végre a Panzerarmee Afrika a II.vh. alatt. Ha valaki tiszteletre méltó pályát tud maga mögött mint Rommel, vagy Putyin, az tiszteletet érdemel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!