Megbukott Joe Biden választási reformja

2022. január 20. 20:08

Két demokrata párti szenátor voksával az 50 fős republikánus frakció szerdán leszavazta Joe Biden amerikai elnök javaslatát a szenátusi obstrukciós eljárás megszüntetéséről és az amerikai választási eljárási törvény pártpolitikai alapon történő megváltoztatásáról – jelentette a The Washington Times nevű amerikai napilap csütörtökön.

2022. január 20. 20:08
null

A jobboldali-konzervatív politikai napilap online cikke szerint a szenátus 52-48 arányban leszavazta Charles Schumer demokrata többségi vezető indítványát a szenátusi obstrukciós eljárás reformjáról. Két mérsékelt, demokrata párti szenátor: Joe Manchin nyugat-virginiai és Kyrsten Sinema arizonai szenátor is a Republikánus Párt álláspontja mellett szavazott.    

A republikánusok szerint a cél a nukleáris opció volt

A republikánusok azzal vádolták a demokratákat, hogy annak reményében akartak megszabadulni a szenátusi obstrukció intézményétől, hogy megfelelő támogatást gyűjtsenek az egyes törvényjavaslatokat egyszerű többséggel megszavazható eljárás, az úgynevezett „nukleáris opció” mellé. A republikánusok szerint a több évszázados politikai hagyomány alapján a jelenleg 100 fős szenátusban

a 60 fős szavazati küszöb eltörlése csak tovább növelte volna az Egyesült Államok rendkívüli politikai és társadalmi megosztottságát.    

A demokraták azzal érveltek, hogy az obstrukció megszüntetése lett volna az egyetlen megoldás arra, hogy megszavazhassák Biden elnök javaslatát az amerikai választási eljárási törvény átalakítására.  A lényegében a választási törvény átalakítását célzó két elnöki javaslat a Fehér Ház prioritásai közé tartozott, és a republikánus párti kormányzók által vezetett államokban a 2020-as elnökválasztások óta elfogadott, a választások tisztaságát és jogszerűségét erősíteni hivatott intézkedések eltörlését célozta.

(MTI)

Fotó: Stefani Reynolds / AFP

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Carsac
2022. január 21. 01:00
A szenilis vénember Göncz2: nem tudja, mit ír alá. Libsitempó, és módszer itt és ott.
mokány
2022. január 20. 23:31
Szellemszavazók reloaded .
Forgalmazó
2022. január 20. 22:20
Bidliék leszerepeltek!
Sincero
2022. január 20. 22:16
Úgy látszik, ezt a szavazást nem sorosbáék számítógépei vezették le.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!