Az al-Kaidával állt kapcsolatban az a nő, akit a texasi zsinagógában túszokat ejtő férfi ki akart szabadítani

2022. január 16. 14:27

Ráadásul ő volt az első amerikai nő, akiről bíróság kimondta, hogy kapcsolatban állt az al-Kaidával. A túszejtőt végül lelőtték.

2022. január 16. 14:27
null

Mint ahogy azt vasárnap reggel megírtuk lelőtték a texasi zsinagógában túszokat ejtő férfit, a túszok pedig a körülményekhez képest jól vannak. Most pedig kiderült több részlet az esettel kapcsolatban. A sajtóforrások szerint a túszejtő Aafia Siddiqui testvére volt, a követelése pedig Siddiqui szabadonengedése volt.

A 49 éves, háromgyermekes Aafia Siddiqui az első nő az Egyesült Államokban, akiről a bíróság kimondta, hogy kapcsolatban áll az al-Kaida terrorhálózattal. A nő 18 éves korában érkezett az országba, ahol a testvére élt, és a Boston melletti Brandeis Egyetemen szerzett doktorátust agykutatásból.

A 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat követően került az FBI látókörébe, miután pénzt küldött iszlamista terrorcsoportoknak.

A hatóságok emellett azzal gyanúsították, hogy csatlakozott az al-Kaidához, majd Pakisztánba hazatérve feleségül ment a 2001-es merényletek egyik kitervelőjének tartott Hálid Sejk Mohammed egyik családtagjához.

Évekkel később az afganisztáni Gazniban bukkant fel, ahol az amerikai erők őrizetbe vették, a kihallgatás során pedig Siddiqui „Halál Amerikára!” kiáltással magához ragadott egy fegyvert, és le akarta lőni a katonákat, de egyedül saját magát sebesítette meg.

Elemzők korábban már felhívták a figyelmet arra, hogy bár a nő nem igazán ismert az Egyesült Államokban, Pakisztán szélsőséges köreiben nagy népszerűségnek örvend.

Ügyvédje vasárnap azt közölte, Siddiquinek nem volt tudomása a zsinagóga elleni támadásról.

(MTI)

Nyitókép: Tüntetés Pakisztánban Aafia Sissiquinek a szabadon engedéséért.
Arif ALI / AFP

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
wadcutter
2022. január 17. 06:57
86 évre lecsukták mert Gazni rózsája volt? Mit is csinált? Pénzt utalt át és férjhez ment egy ellenséghez? Mintha Kabul rózsája is férjhez ment volna esküdt ellenségük közül valakihez, pénzt meg tuti, hogy utalt már át. Amerikai egyetem után kinek mit dob a sors.........
Kiscsillag
2022. január 16. 19:56
Nem volt kétséges.
eresgé
2022. január 16. 18:40
azt hiszem valami zavar lehet az erőben. Legutóbb az Al Quaida már a 'haver' volt úgy hívták őket sziriai demokratikus ellenzék... Ukrajnában sem okoztak gondot a nettó nácik - egy két elvarázsolt brit riperteren kívül (Channel4 doku) akik őszintén meglepődtek kik is a 'haverok' de aztán mondták nekik kuss - különben benneteket Pjutin fizet..
VESZ ÉSZ
2022. január 16. 16:17
Rettenetes egy világban élünk,mert ha egy-két zsidóval történik valami azt rögtön tudnia kell az egész világnak,és ha nem ítéli el azt,akkor büntetésből megint rendeznek egy jó kis világválságot.Rettegjünk egy jót.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!