Lemondott a kazah kormány a tüntetések miatt

2022. január 05. 08:14

Közel 100 rendőr is megsérült, szükségállapotot hirdettek.

2022. január 05. 08:14
null

Lemondott Aszkar Mamin kazah kormányfő, amit Kaszim-Zsomart Tokajev elnök elfogadott – közölte az államfő hivatala szerdán, miután

az üzemanyagárak emelése az olajban gazdag közép-ázsiai országban tüntetéseket váltott ki,

amelyekben közel 100 rendőr is megsérült.

A hatóságok kedden késő este könnygázt vetettek be a közép-ázsiai ország legnagyobb városa, Almati főterén összegyűlt több száz fős tüntető tömeg feloszlatására. Tokajev arra utasította a megbízott minisztereket és a tartományi kormányzókat, hogy állítsák vissza a cseppfolyósított gáz árának ellenőrzését, és terjesszék ki azt a benzinre, a gázolajra és más „társadalmilag fontos” fogyasztási cikkekre is.

Rendkívüli állapot

Utasította továbbá az ügyvivő kormányt, hogy dolgozzon ki egy személyi csődtörvényt, és fontolja meg a közüzemi szolgáltatások árának befagyasztását, valamint a szegény családok lakbértámogatását. Elmondta, hogy a helyzet javul a tüntetések sújtotta városokban és településeken, miután

kihirdették a kijárási tilalmat is magában foglaló szükségállapotot.

A tüntetések vasárnap kezdődtek a kőolajtermelő, nyugati Mangisztau tartományban. Ennek oka az volt, hogy egy nappal korábban feloldották a cseppfolyósított gáz – a népszerű autóüzemanyag – árplafonját, ami után annak ára több mint kétszeresére emelkedett.    

Tokajev rendkívüli állapotot hirdetett ki Almatiban és Mangisztauban, és azt mondta, hogy belföldi és külföldi provokátorok állnak az erőszakos cselekmények mögött. A belügyminisztérium azt közölte, hogy Almatin kívül a déli városokban, Simkentben és Tarazban is kormányépületeket támadtak meg éjszaka, az összecsapásokban 95 rendőr megsérült. Több mint 200 embert vettek őrizetbe. Almati polgármestere, Bakitzsan Szagintajev a lakosokhoz intézett beszédében azt mondta, hogy a városban a helyzetet ellenőrzés alatt tartják, és a biztonsági erők őrizetbe veszik a provokátorokat és szélsőségeseket.

(MTI)

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2022. január 05. 21:09
"az üzemanyagárak emelése az olajban gazdag közép-ázsiai országban tüntetéseket váltott ki" A könyvelőnő leírta, hogy ez lesz. ourfiniteworld.com
yanoo
2022. január 05. 13:05
Mikor Kazahsztánban jártam pár éve, bementem egy autószalonba. Egy kazah gyártású városi SUV átszámítva 1,8 milló forint, ha befizetsz 420 000-et, viheted a kocsit. Akkor egy buszsofőr keresett Asztanában 160 000 ft-ot. ( Volt kínai Lifang SUV is, 1,5 millióért, de a szalonban dolgozók szerint az szar, a kazah az jó kocsi.GMC vagy valami ilyesmi volt a neve.)
Robur
2022. január 05. 11:35
Így járnak illiberálisék.
zolka50.50
2022. január 05. 11:06
Dolgozik a CIA.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!