Egy fekete nő középkori sírját találták meg Csehországban

2022. január 17. 22:55

A nő 40-50 éves korában halt meg, feltehetőleg hosszabb ideje élt Csehországban.

2022. január 17. 22:55
null

Egy 40-50 éves fekete nő csontvázát találták meg egy középkori sírban Csehországban – írta meg az Azonnali.hu. A leletet a Prágához közeli Tetín faluban találták. Még 2021 januárjában volt egy csőtörés a falu kora középkori várának környékén, ahol annak elhárítása előtt régészek is átvizsgálták a területet.

A vizsgálat során több középkori sírt is találtak, ezek egyike volt a fekete nő sírja.

Nem lehet tudni, hogy a középkoron belül mikor élt a nő, viszont az bizonyosan állítható, hogy a 11-12. században kezdtek el temetkezni azon a helyen, ahol a maradványait megtalálták. A sírban nem találtak semmilyen tárgyat, amely segíthetne akár csak a töredékét rekonstruálni az életének és annak, hogy hogyan került Csehországba. A cseh közmédia cikke szerint a középkorban gyakran érkeztek a Cseh Királyságba zarándokok, kereskedők, utazók akár távoli vidékekről is. Az Azonnali.hu szerint a „Tetínben talált csontváz esetében az az igazán különleges, hogy ez a valószínűleg fekete nő, miután Csehországba került, ott élte le az életét, és teljesen hagyományos módon temették el,

semmivel nem jelezve, hogy ő különleges lenne.”

Nyitókép: Martin Pecka / Wikimedia Commons

 

Összesen 95 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kun Béla
2022. január 18. 15:58
" az az igazán különleges, hogy ez a valószínűleg fekete nő, miután Csehországba került, ott élte le az életét, és teljesen hagyományos módon temették el, semmivel nem jelezve, hogy ő különleges lenne .” Nem's tom, talán olyan különleges ismertető jelre gondolt volna a derék szerző , mint pl. Tobynál akinek a Gazda olyan snájdig módon megfaragta kisbaltával a rakoncátlan Toby lábfejét , nehogy további szökést tervezgessen ?
Krupp Skya
2022. január 18. 15:08
Újabb munició a BÉLELEM függő Baranyi Krisztinának.
Sicario81
2022. január 18. 13:05
Könnyen megállapították hogy fekete volt mivel George Floyd fényképét szorongatta a kezében, mellette pedig a sírban egy nagy képernyős plazma tv feküdt.
bölcsbagoly
2022. január 18. 12:17
Már mi a fenének ne lehetne DNS-t találni pár száz éves csontokban? Ez a morfológiai hablaty csak azt hívatott igazolni, hogy csehek milyen demokraták voltak már akkor is! Még afrikai migráns is lakott köztük!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!