Elkezdi a kivonulást Kazahsztánból a KBSZSZ

2022. január 13. 09:42

Tíz napig tart a művelet.

2022. január 13. 09:42
null

Elkezdték átadni a kazah biztonsági erőknek az általuk őrzött kazahsztáni „társadalmi jelentőségű” objektumok védelmét a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (ODKB) békefenntartói, és megkezdték a haditechnika felkészítését az állandó állomáshelyre való visszatérésre – közölte csütörtökön az orosz védelmi minisztérium.

A moszkvai katonai tárca szerint az alegységek visszavonásának előkészítése az ODKB kollektív békefenntartó parancsnoksága és a kazah védelmi minisztérium megállapodásával összhangban kezdődött meg. Az alegységek, „a kitűzött feladatok elvégzése után” megkezdték a haditechnika és anyagi eszközök felkészítését az orosz légierő szállító gépeibe való berakodáshoz.

„Az ODKB békefenntartóinak hazatérését a kazah féllel együttműködve szervezik meg” – áll a közleményben. Vlagyimir Zanejtgyinov, az ODKB sajtótitkára kijelentette: a kontingens kivonásának rendjét csütörtökön erősíti meg a szervezet védelmi miniszteri tanácsa.    Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök szerdán Sztanyiszlav Zasszal, az ODKB főtitkárával Nur-Szultanban folytatott megbeszélésén bejelentette a békefenntartó művelet végét Kazahsztánban. Az is közölte, hogy a kivonás csütörtökön kezdődik meg és művelet tíz napig fog tartani.

Január 2-án több kazahsztáni városban is tüntetések kezdődtek az üzemanyagárak emelése miatt, amelyek napokon belül politikai megmozdulásokba, zavargásokba és kormányhivatalok elleni támadásokba torkolltak, mire a hatóságok szükségállapotot hirdettek. Az összetűzéseknek halálos áldozatai is voltak. Tokajev ezt követően fordult segítségért a volt szovjet tagköztársaságokból álló ODKB-hez.

A szervezet vezetőinek hétfői online tanácskozásán Tokajev a behívott kontingens létszámát 2030 főben nevezte meg. Mint mondta, a békefenntartók 250 haditechnikai eszközzel rendelkeznek. A moszkvai védelmi tárca korábbi tájékoztatása szerint a kontingensben csaknem 1500 orosz katona szolgál.

A 2002-ben megalakult ODKB katonai szervezetnek jelenleg Oroszország, Fehéroroszország, Örményország, Kazahsztán, Kirgizisztán és Tádzsikisztán a teljes jogú tagja.

(MTI, fotó: Russian Defence Ministry / Sputnik via AFP)

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik