Elhunyt a világ legidősebb férfija

2022. január 19. 08:51

Saturnino de la Fuentét néhány héttel 113. születésnapja előtt érte a halál.

2022. január 19. 08:51
null

A Spanyolország északnyugati részén, León városában élő férfit tavaly szeptemberben, 112 éves és 211 napos korában ismerte el világcsúcstartóként a Guinness. Kedden, amikor váratlanul meghalt egyik lányának házában, 112 éves és 341 napos volt.     Saturnino de la Fuente 1909. február 11-én született León egyik elővárosában, Puente Castróban.

A mindössze 150 centiméter magas férfi alacsony termete miatt megúszta a részvételt a spanyol polgárháborúban, és 13 éves korától egy cipészműhelyben dolgozott, később saját cipőgyára lett. A férfinak hét lánya és egy fia, 14 unokája és 22 dédunokája született. Gyermekei közül hármat túlélt.    

Spanyol sajtóbeszámolók szerint a férfi aránylag jó testi és lelki állapotban volt matuzsálemi kora ellenére. Élete során sok mindent át- és túlélt, a polgárháború idején például azt, hogy egy lezuhanó német bombázó romba döntött egy házat, amelyben ő is ott volt. 2020 végén ő volt az első ember, akit beoltottak a koronavírus ellen León tartományban.

(MTI)

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hyazinth
2022. január 19. 14:11
Anyai nagymamám legidősebb öccse volt ilyen "magas", mint ez a bácsi. A családi történet szerint, amikor az 1930-as évek közepén a sorozáson megkérdezték, milyen magas, és válaszolt, hogy 151 centi, a bizottság tagjai elkezdtek nevetni rajta; András bátyám önérzetesen kihúzta magát, és ajkait ismét szólásra nyitotta: - Mit nevetnek az urak? Vagyok tán annyi! Fennmaradt még róla pár érdekes eset. Nagymamám például, akire rábízták, hogy ringassa a bölcsőben, annyira mérges lett rá, amiért sírt, hogy kiborította belőle, Bandika pedig begurult az ágy alá. Aztán, már sihederként alacsony, tömzsi termete és rövid lábai miatt nem tudott átmászni a kerítésen a csendőrök elől, akik valami búcsúbeli hirig miatt kergették őt meg János bátyámat (aki nagymamám második öccse volt, és szakasztott ellentéte a bátyjának: sudár, vékony termetű. Olyanok lehettek, akár Zoro és Huru.) Gatyájánál fogva fennakadt a léc végén, úgy kellett leszedni, mint macskát a jegenyéről. Még idősebben arccal ráesett valahogyan a begyújtott sparheltre, minek következtében a fél fizimiskája és az orra istenesen megpörkölődött. Nem csoda, hogy csak egy (az én gyerekszememmel nézve) csúnya nőt tudott feleségül venni. Végül megemlítem, hogy egyszer fogadásból százat szellentett egymás után. Hála Istennek, akkor még nem éltem, mert ffp3-as maszk hiányában biztosan rosszul lettem volna az ájertől.
duzur
2022. január 19. 10:31
És, hogy milyen mérgezö anyagokkal dolgoztak a "hagyományos" cipész-mühelyekben, amikor az ilyesmi még nem is volt téma, külön érdekes, de elég a DDT elterjedt bevetésére gondolni a mezögazdaságban. Igaz, hogy azóta modern mérgek "édesítik" környezetünket...
Gentry69
2022. január 19. 09:52
Azért jó minél tovább élni, mert annál rövidebb ideig leszel halott.
ittésmost
2022. január 19. 09:23
Isten nyugosztalja!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!