Finnország nem tervezi belépését a NATO-ba

2022. január 14. 22:06

Pekka Haavisto finn külügyminiszter állítása szerint Finnország nem tárgyal erről a szervezettel, és nem is készül ilyesmire.

2022. január 14. 22:06
null

„Finnország nem tárgyal a NATO-hoz csatlakozásról, Finnország nem készül ilyenre. Finnország biztonságpolitikája továbbra is változatlan" – mondta Haavisto az Európai Unió külügyminisztereinek franciaországi találkozóját követő sajtókonferencián.

A finn külügyminiszter lengyel kollágája arra vonatkozó figyelmeztetését kommentálta, hogy Európa közelebb van a háborúhoz, mint 30 éve volt. Haavisto kijelentette, megérti, hogy Ukrajnára és Lengyelországra a határaikon kialakult biztonsági feszültségek miatt nyomás nehezedik. „Remélem, mi nem kerülünk ilyen helyzetbe" – mondta Haavisto.

A finn és svéd NATO-tagság nemzetközi vitatéma lett a héten, amikor az orosz és amerikai külügy képviselői biztonságpolitikai tárgyalásokat folytattak Genfben.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter csütörtökön az MSNBC-nek adott interjújában arra utalt, hogy Finnország szeretne csatlakozni a NATO-hoz. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán azt mondta újságíróknak, hogy Oroszország „a konfrontáció eszközének” tekinti Finnország NATO-csatlakozását .

Finnország történelmében Oroszországgal a két világháború között vívott függetlenségi háborút követően hagyományosan terhelt a viszony. Az ország a maga részéről „nyitva tartja a NATO ajtaját”, mondván, joga van tagságot kérni, ha esetleg úgy dönt.

Finnország 1994 óta működik együtt a NATO-val, és 2014-ben csatlakozott a megerősített lehetőségeket biztosító békepartnerség programhoz, miután Oroszország annektálta a Krímet. A skandináv ország a múlt hónapban pedig a NATO-kompatibilis F-35-öt választotta új vadászgép típusának.

Fotó: Gints Ivuskans / AFP

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
erdei nyezega
2022. január 26. 18:27
emberek!.........nem ajánlatos mérleg egyensulyát megbontani, mer az szörnyű végzettell járhat!...értitek ugye?.......mindkét félről!!!!!......ha nem akartok megdögleni ne basztassátok az oroszokat!
Gyzoltan
2022. január 15. 07:55
Az USA meghatározó érdeke, hogy Oroszország határai, határtérségei mentén permanens feszültségről gondoskodjék... Az viszont egyenlőre sajnálatos, később tragikus lesz, hogy Európa zsidó vezetése révén, képtelen elszakadni az USA szervilis kiszolgálásától! Európának égetően önálló nemzetállamokra van szüksége, hogy az áldatlan állapotokat felszámolhassa! Az USA Brüsszelen keresztül érvényesíti érdekeit, amibe az európai Európa bele fog pusztulni.., a folyamat már elindult!
Brandon the great Negro
2022. január 15. 05:45
Biden apó a finnek faxával veri a csalánt. A finnek persze sikítva tiltakoznak.
hátakkor
2022. január 15. 05:39
https://hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%A9li_h%C3%A1bor%C3%BA
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!