Financial Times: A látszatnál ingatagabb lehet az autokraták hatalma

2022. január 04. 10:03

A lap szerint szerint felmerülnek kérdések azt illetően, Orbán Viktor egy választási vereség esetén nem követné-e a Trump-féle forgatókönyvet, csalásra és külföldi beavatkozásra hivatkozva megtámadva az eredményeket.

2022. január 04. 10:03
null

A Financial Times szerkesztőségi vezércikkben vizsgálta az idei év során választási megmérettetés elé néző három „illiberális demokrata” vezető, Orbán Viktor miniszterelnök, Jair Bolsonaro brazil és Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök, valamint mellettük a jelenleg minden korábbinál kedvezőtlenebbnek tűnő kilátásokkal szembenéző Recep Tayyip Erdogan török elnök hatalomból való távozásának esélyeit. A lap a magyar kormányfőről írva kiemelte: a Donald Trump volt elnökhöz köthető amerikai jobboldal hősként tiszteli az illiberális demokráciát a zászlójára tűző Orbán Viktort, és bár az aktuális közvélemény-kutatási eredmények alapján az egyesült ellenzék meg is nyerheti az áprilisi választásokat, Orbán továbbra is szorosan a kezében tartja a médiát és az állami intézményeket, ami „visszabillentheti felé a pályát”.

A Financial Times szerint felmerülnek ugyan kérdések azt illetően, hogy Orbán Viktor egy választási vereség esetén nem követné-e a Trump-féle forgatókönyvet, csalásra és külföldi beavatkozásra hivatkozva megtámadva az eredményeket, az idei választásokon mégis reális esély van rá, hogy több mint egy évtized után távozhat a hatalomból.

(Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő és Recep Tayyip Erdogan török elnök találkozója az ankarai elnöki palotában 2021. november 11-én. A miniszterelnök a Magyar-Török Felső Szintű Stratégiai Együttműködési Tanács 5. ülése keretében tartózkodik Ankarában.MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nyugati Ádám
2022. január 04. 13:19
Az FT egészen az amerikai nyugdíjpénztárak 1998-as krachjáig megbízható szakmai lap volt. Onnantól kezdődően a szakmai színvonal egyre inkább süllyedt és a már meghaladottá vált Washingtoni konszenzus apologétájává vált. Ennek az lehet az oka, hogy a pénztőkés kaszt egyesülve a médiabirtokosok kasztjával nem engedi még a keynesi gondolatokra való pozitív hangvételű hivatkozást sem. Egy két cikkben a manapság , főleg az USA gazdaságra vonatkozóan említik Keynes javaslatait, de nem követendőként, hanem mérsékelten lesajnálva. A gondolkodó közgazdászoknak az utolsó, a big four-ra apadt nagy auditor cégek országadós minősítései maradtak politika függetlennek, de sajnos mostanában már náluk is némi irányultsági spéttel.
kakukk_madar
2022. január 04. 12:35
Ezek a függetlenobjektívek voltak, akik anno előre kinyomtatták a Hillary Clinton győzelmét? Na, akkor lehet már most kezdeni nyomtatni Makizajt... Jó sok példányban, nagy lesz a kereslet!
Pelso j.
2022. január 04. 12:20
Nem kellene az autokráciának ekkora jelentőséget tulajdonítani. Páran jókorát vagyonosodnak a leple alatt, ez is csak erről szól.
csapláros
2022. január 04. 12:01
Már előre történik a FT érzékenyítése, olyan hazugságokkal, hogy: 1. ..."és bár az aktuális közvélemény-kutatási eredmények alapján az egyesült ellenzék meg is nyerheti az áprilisi választásokat"...az eredmények az ellenkezőjét mutatják. 2. ..."Orbán Viktor egy választási vereség esetén ... csalásra és külföldi beavatkozásra hivatkozva nem támadná-e meg az eredményeket, az idei választásokon mégis reális esély van rá, hogy több mint egy évtized után távozhat a hatalomból."... vagyis NYÍLTAN propagálják, hogy LESZNEK ballibbant csalások és minden korábbinál NAGYOBB LESZ a külföldi beavatkozás, de ennek ellenére is, egyelőre KÉTSÉGES, hogy Orbánék távoznak a hatalomból. 3. Óriási tévedésben van a FT: egy választási vereség után NEM Orbán, de sokkal inkább a MÖGÖTTES HATALMI csoportjai (a zsidók, a magyar mágnások, a média, a NER civil szervezetei, az újból lábra kapó Magyar Gárda és a HVM, stb.) fogják megtámadni a választási eredményeket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!