Evakuálásukat kérték Ukrajnában tartózkodó amerikai diplomaták

2022. január 22. 21:42

A kimenekítés már a jövő héten megkezdődhet.

2022. január 22. 21:42
null

Az Egyesült Államok ukrajnai nagykövetsége a személyzet kimenekítését kérte az országból – írja a Guardian. A kimenekítés már a jövő héten megkezdődhet. A nagykövetségek azután kérték az evakuációt, hogy Ukrajnába szombatra megérkezett 200 millió dollár értékű amerikai fegyversegély idei első szállítmánya, 90 tonnányi hadianyag, amely a boriszpili nemzetközi repülőtérre érkezett meg.

Joe Biden amerikai elnök kezdeményezésére a washingtoni kongresszus még decemberben hagyta jóvá a fegyversegélyt Ukrajnának az orosz katonai fenyegetés miatt. Az amerikai elnök szerdai beszédében kijelentette: 

arra számítanak, hogy Vlagyimir Putyin hamarosan lépni fog, és támadást indít Ukrajna ellen.

Nem az Egyesült Államok az első olyan ország, amely evakuálja diplomatáit. Korábban a New York Times egy magas rangú ukrán biztonsági tisztre hivatkozva megírta, hogy Oroszország elkezdte evakuálni a nagykövetségek dolgozóit. Értesülések szerint a 18 diplomatát körülbelül 30 további követte az azt követő napokban Kijevből és a nyugat-ukrajnai lvivi konzulátusról, és további két másik orosz konzulátus diplomatáit felszólították, hogy készüljenek fel Ukrajna elhagyására.

Nyitókép: Kijevi amerikai nagykövetség / Sputnik via AFP

Összesen 132 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Egy Ember
2022. január 24. 11:57
Ukrajnát épp úgy elengedik mint Afganisztánt. Lényeg, hogy sok ócska fegyvert eladtak, csak az a baj nem lesz aki használja. Lassan Ukrajnába jön az éhenhalás és megfagyás.
rókabácsi
2022. január 23. 16:07
ezek elég barmok! hát ha a ruszkik meg akarják őket támadni? akkor már rég kinyírták volna a jelzett úrakat!
benedek77
2022. január 23. 15:42
Ha indul a buli (nem fog), akkor a kis orbán pont alkalmas a feladatra:) mostanában képezték ki szuperkommandósnak, mehet is Rambózni:)
zakar zoltán béla
2022. január 23. 14:35
Rats- Bangóné nyomán.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!