Ha Oroszország megtámadja Ukrajnát, az USA akadályozni fogja az Északi Áramlat-2 földgázvezetéket

2022. január 27. 19:27

Az 1225 km-es vezeték építése öt évig tartott, és 11 milliárd dollárba került.

2022. január 27. 19:27
null

Az Egyesült Államok akadályozni fogja az Oroszország és Németország közötti Északi Áramlat-2 földgázvezetéket, ha Oroszország megtámadja Ukrajnát – jelentette ki amerikai idő szerint még szerdán este Ned Price, a külügyminisztérium szóvivője. Price az amerikai közszolgálati rádiónak (NPR) adott interjújában úgy fogalmazott:

„Nagyon világos akarok lenni: ha Oroszország bármilyen módon megtámadja Ukrajnát, az Északi Áramlat-2 nem fog előremozdulni. Nem megyek bele a részletekbe. Együtt fogunk dolgozni Németországgal annak érdekében, hogy ne mozduljon előre” –  tette hozzá a szóvivő.    

A vezeték egyelőre nem kezdte meg működését

Emily Haber, Németország washingtoni nagykövete a Twitteren azt írta: „az Egyesült Államok és Németország tavaly nyáron közösen kijelentette: Oroszországnak nagy árat kell fizetnie, ha fegyverként használja az energiát, vagy ha ismét megsérti Ukrajna szuverenitását”.

Haber megjegyezte, hogy korábban Olaf Scholz német kancellár és Annalena Baerbock német külügyminiszter is azt mondta: „semmi sem került le az asztalról, így az Északi Áramlat-2 sem”. Az 1225 km-es vezeték építése öt évig tartott, és 11 milliárd dollárba került. Az Északi-Áramlat-2 elkészült, de egyelőre nem kezdte meg működését, ugyanis az üzembe helyezését megelőző németországi hatósági eljárást november közepén felfüggesztették.

(MTI)

Fotó: Odd ANDERSEN / AFP

 

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pipa89
2022. január 28. 12:28
Húzzon az Egyesült Államok vissza a tengeren túlra! Vonuljon ki Németországból is, és vigye magával haza Sorost is az Európai Unióból.
Istók3
2022. január 28. 09:03
Eközben Orbán több gázt szeretne venni az oroszoktól: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220128/varatlan-bejelentest-tett-orban-viktor-az-orosz-magyar-gazszerzodesrol-523599 Szerintem emiatt: "tavaly szeptember végén Budapesten aláírta a magyar és az orosz fél a 10+5 éves orosz-magyar gázszerződést, amely azt rögzítette, hogy évi 4,5 milliárd köbméternyi gázt veszünk az oroszoktól két útvonalon keresztül (Ukrajna kikerülésével): évi 3,5 milliárd köbmétert déli irányból, Szerbián keresztül, 1 milliárd köbmétert nyugati irányból Ausztrián keresztül." Szerintem Orbánék attól tartanak, hogy Ausztrián keresztül vagy nem lesz gáz egyáltalán, vagy nagyon drága lesz.
Almassy
2022. január 28. 05:48
Ha az oroszok megtámadnák Ukrajnát, akkor az amcsik lábonlőnék a németeket. Ravasz, nagyon ravasz.
kizökkentidő
2022. január 28. 03:18
Ha retardált lennék, akkor a tél kellős közepén nem nyitnám meg a saját gázvezetékemet. Csak tudnám miért fáj ennyire a lábam: https://www.youtube.com/watch?v=SFh8IpnohyM
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!