Elvégezték az első robotsebészeti beavatkozást az onkológiai intézetben

2022. január 24. 17:47

Elvégezték az első robotsebészeti beavatkozást az Országos Onkológiai Intézetben (OOI), egy prosztataeltávolító műtétnél segédkezett a Da Vinci nevű robot – mondta el az emberi erőforrások minisztere hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

2022. január 24. 17:47
null

Kásler Miklós fordulópontnak nevezve a sebészetben a robot használatát, mint mondta, régi ambíció válik valóra a robotsebészet magyarországi elindításával. A robotvezérelt sebészeti beavatkozások kisebb műtéti terhet jelentenek a betegnek, a beavatkozások precízebben végezhetők és a műtét utáni felépülés is gyorsabb.    

A miniszter kitért arra, hogy az OOI-ben meglévő feltételek lehetővé teszik, hogy ne csak urológiai beavatkozásokat végezhessenek a robottal, hanem nőgyógyászati, mellkasi, hasüregi és fej-nyaki sebészeti műtéteket is.    

Az intézetben ezen a héten még négy műtétet végeznek el a robottal, majd jövő héten újabb hat beavatkozásnál fogják használni a Da Vincit – ismertette. A magyarországi robotsebészeti program elindítását az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program 1,3 milliárd forintos finanszírozása tette lehetővé – közölte Kásler Miklós –, de cél egy olyan továbbképző hely kialakítása is az OOI-ban, ahol a különböző sebészeti szakmák képviselőit készíthetik fel a robotsebészet alkalmazására. Ehhez a kormány 50 millió forint támogatást ad – emelte ki. Az első „robotasszisztált” műtétet Szabó János Ferenc, az onkológiai intézet urológiai részlegének osztályvezető főorvosa és Tenke Péter, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház urológiai osztályának főorvosa végezte el.

(MTI)

Fotó: MTI Fotó: Balaton József

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bunko_jobbos
2022. január 25. 12:10
Kásler ennek az intézetnek volt az igazgatója, így nyilván az átlagosnál jobban segíti azt. Ebben semmi kivetni valót nem találok, csak megjegyeztem.
bunko_jobbos
2022. január 25. 12:09
A hír pozitív, de azért szeretném megtudni, hogy ez a módszer jobb-e a sebész kezénél, és ha igen, akkor miben, milyen esetekben hasznos.
csjanos
2022. január 25. 10:25
.....és a beteg túlélte?....ha igen akkor gratulálok...HAJRÁ MAGYAROK
Lenyeg Telen
2022. január 24. 21:15
Majd a Demokratikus Kommunisták leszereltetik...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!