Összeférhetetlenséggel vádolják a cseh kormány egyik tagját, elmaradt a bizalmi szavazás

2022. január 13. 07:58

Balhé a prágai parlamentben.

2022. január 13. 07:58
null

Elhalasztotta a bizalmi szavazást csütörtök reggel a Petr Fiala vezette új koalíciós kormányról a cseh parlamenti alsóház.

A szerda reggel indult, egész nap és egész éjjel tartó viharos ülésen a halasztást csütörtök reggel az ellenzéki Szabadság és Közvetlen Demokrácia Pártja kérte (SPD) arra hivatkozva, hogy kilenc órára rendkívüli parlamenti ülés van betervezve, amelyet az SPD javasolt, mégpedig a kormánykoalíciós Polgármesterek és Függetlenek Pártja (STAN) finanszírozásának tisztázására. Tomio Okamura, az SPD elnöke azt állítja, hogy a STAN finanszírozása törvénybe ütközik, illetve, hogy Vít Rakusan pártelnök, belügyminiszter megsértette az összeférhetetlenségi szabályokat, ezért nem lehet a kormány tagja. Az SPD előterjesztését a STAN pénzügyeinek tisztázására rendkívüli képviselőházi ülésen a szintén ellenzéki ANO mozgalom is támogatta.

Az új kormány programjához és a bizalmi szavazáshoz csütörtökön este 18 órakor tér vissza a parlamenti alsóház. A kormányprogram vitája reggel formálisan lezárult, a napirend szerint a kormánytagok még válaszolhatnak a vita során elhangzott ellenzéki bírálatokra, majd sor kerül a bizalmi szavazásra. A hatályos szabályok szerint a bizalom megszerzéséhez a kormánykoalíciónak az ülésteremben jelenlévő képviselők egyszerű többségének szavazatát kell megkapnia.

Az ötpárti kormánykoalíciónak 108, a két ellenzéki pártnak pedig együttesen 92 képviselője van a 200 tagú alsóházban. A parlamenti felsőház, a szenátus a kormányprogrammal nem foglalkozik.

(MTI)
A nyitóképen: Vít Rakusan (b), Petr Fiala miniszterelnök (k) és Martin Jurecka (j) az új kormány első ülése után. Fotó: MICHAL CIZEK / AFP

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rocktoberi
2022. január 13. 12:10
Ezek akarnak nekünk beszólni? Csak álmodozhatnak olyan stabil kormányról mint az Orbán kormány. Lehet, hogy már a megalakulásig se jutnak el.
röviden
2022. január 13. 10:51
Így a választás előtt nem is baj, ha közelről tanulmányozhatjuk egy ilyen érdekes koalíció működését.
olajfa1
2022. január 13. 10:16
CSAK LIBERÁLISAN! CSAK LIBERÁLISAN! Amit a liberáliséknak szabad... AZÉRT MINDENKI MÁST KIVÉGEZNI! POLITIKAILAG4 EMBERILEG! GAZDASÁGILAG! MINFÉLE MÓDON!... CSAK LIBERÁLISAN KÉREMSZÉPEN! CSAK LIBERÁLISAN!!!...
villogókékfog
2022. január 13. 09:03
A moslék kormányoz... Nem véletlen, hogy Babis kivár.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!