Az USA szerint Moszkva csak ürügyet keres Ukrajna megtámadásához

2022. január 14. 20:26

Oroszország ürügyet akar kreálni ahhoz, hogy megtámadhassa Ukrajnát, s úgynevezett idegen zászló alatt végrehajtandó műveletek érdekében már ügynököket is telepített Ukrajna keleti részén – jelentette ki pénteken Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője a dpa német hírügynökség szerint.

2022. január 14. 20:26
null

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője reagálásában visszautasította az értesülést, mondván, minden alapot nélkülöző információról van szó. „Mindeddig az ilyen bejelentések alaptalannak bizonyultak, semmi sem támasztotta alá őket” – emelte ki Peszkov. Psaki mindemellett azt állította: Oroszország a közösségi médiában folytatott kampánnyal próbálja megteremteni a feltételeit annak, hogy Ukrajnát agresszorként tüntesse fel, illetve „provokációkat kreál” egy esetleges orosz beavatkozás igazolására, valamint így akar további éket verni az ukrajnaiak közé.

Oroszország városi hadviselésben jártas ügynököket telepített

Az amerikai tisztségviselő hozzátette: az Egyesült Államok hírszerzése arra a megállapításra jutott, hogy Oroszország városi hadviselésben jártas ügynököket telepített, akik robbantásos merényleteket hajthatnak végre az oroszbarát szakadárok ellen, később pedig az ukrán kormányerőket vádolva a merényletek elkövetésével.

Mint mondta, orosz ügynökök az ukrajnai emberi jogi helyzet súlyosbodásáról és az ukrán vezetők fokozódó harciasságáról terjesztenek híreszteléseket. „Mindez nem más, mint hamis információk terjesztése” – szögezte le Psaki. Hozzátette, hogy ezekben a félrevezető mikroblog-bejegyzésekben

a Nyugatot teszik felelőssé a feszültségek elmélyüléséért,

illetve olyan humanitárius problémákra hívják fel a figyelmet, amelyek egy orosz beavatkozással megoldódnának.

Oroszország a „krími stratégiát” alkalmazza

John Kirby, a Pentagon (védelmi minisztérium) szóvivője Psaki oldalán nyilatkozva közölte, hogy Oroszországnak ezt az eljárásmódját már megtapasztalhatták a Krím félsziget elcsatolásakor.

Oroszország 2014-ben, a Viktor Janukovics ukrán államfő megbuktatásához vezető tömeges tüntetések után annektálta az Ukrajnához tartozó Krímet.

Ezután fegyveres harc robbant ki Kelet-Ukrajnában a Kijevhez hű erők és az oroszbarát szakadárok között. Az ENSZ becslései szerint mintegy 14 ezren veszítették életüket a fegyveres konfliktusban. Moszkva elutasítja azokat a kijevi vádakat, miszerint ő szította volna a konfliktust.

(MTI)

Fotó: MANDEL NGAN, Mikhail Metzel / AFP / SPUTNIK

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MZperXXL
2022. január 15. 13:30
Az USA telepíthet atomfegyvert Romániába és Ukrajnába, mert az csak védekezés; de amikor a Szovjetunió telepített atomfegyvert Kubába, az elfogadhatatlan provokáció volt. Logikus és etikus ... ja, nem.
békalepcse
2022. január 15. 12:55
Remélem az Oroszok stratégiájában benne van egy ellen majdan, amivel kisöprik az amcsikat ukrajnából.
Turius
2022. január 15. 11:18
Miért jön a sok retardált libsi Stalin-nal, meg a Szovijetúnióval? Stalin meghalt, a Szovijetúnió meg felbomlott. Tudom, csak fél évszázada történt, de mi lenne ha végre feltűnne? Vagy rettegni akarnak az Ottománoktól is? Esetleg a tatároktól, vagy Bizánctól talán? Várom mikor kezdik el szapulni Görögországot hogy fosnak Bizánctól.
MZXX
2022. január 15. 09:48
Az Usa azért provokál és sürgeti a háborút, mert az az ő érdeküket szolgálná, a jelenlegi helyzetet nem tudják sokáig fenntartani. Az oroszok érdeke a kivárás. Két év múlva választások lesznek ukrajnában és az usaban is. Ha sárga haj visszatér az usa élére, más irányt vesznek az események és ukrajnában is változhat a vezetés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!