Tíz éve hunyt el Václav Havel

2021. december 19. 07:41

Csehországban Václav Havel egykori csehszlovák, későbbi cseh elnök, drámaíró és polgári jogi aktivista halálának 10. évfordulójára emlékeztek szombaton.

2021. december 19. 07:41
null

Petr Fiala cseh miniszterelnök a volt elnököt méltató beszédében hangsúlyozta, hogy mindig is tisztelte Havelt a szabadságért és demokráciáért vívott küzdelemben tanúsított bátorságáért. Úgy fogalmazott, hogy Havel az emberi jogok és méltóság védelmezője volt.    

A prágai nemzeti színház épülete előtti Václav Havel-téren virágokat helyeztek el politikusok és az elhunyt elnök barátai. Többen közülük felidézték egyik mondását, miszerint „az igazság és a szeretet győzedelmeskedni fog a hazugság és a gyűlölet felett”. Több istentiszteletet, kiállítást, film- és színházielőadást, valamint vitafórumot szenteltek emlékének.    

Havel 2011. december 18-án hunyt el 75 éves korában vidéki házában, az észak-csehországi Óriáshegység Hrádecek nevű falujában.

Emberek tízezrei kísérték koporsóját Prága utcáin. Búcsúztatásán a világ vezető politikusai vettek részt – köztük Bill Clinton volt amerikai elnök – a prágai Szent Vitus-székesegyházban. Havel az 1968-as „prágai tavasz” idején tevékeny szerepet vállalt az „emberarcú szocializmus” megteremtésének kísérletében, ezért a Varsói Szerződés augusztusi katonai intervenciója után betiltották műveit. Az 1975-ös helsinki záróokmány aláírását követően a csehszlovákiai emberi jogokért küzdő Charta '77 ellenzéki mozgalom első szóvivője lett. Emiatt a hatóságok folyamatosan zaklatták, a következő évtizedben számtalanszor letartóztatták, háromszor ítélték el, és öt évet töltött börtönben.    

1989 őszén, a „bársonyos forradalom” előestéjén még börtönben ült, de kiszabadulása után a rendszerváltó erők élére állt. Részt vett a Polgári Fórum megalapításában, majd a mozgalom jelöltjeként 1989. december 29-én Csehszlovákia elnökévé választották, és 1990 júliusában újra elnyerte a tisztséget, amelyről 1992-ben Csehszlovákia általa ellenzett megszűnése miatt lemondott. Az önálló cseh állam létrejötte után, 1993. február 2-án őt választották a Cseh Köztársaság első elnökévé, 1998-ban újabb öt évre meghosszabbított mandátuma 2003. február 2-ig szólt.

(MTI)

Fotó: Michal Cizek / AFP

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
yanoo
2021. december 19. 19:47
Kimelendő rész:- a Metalimpex székháza ( ugye az impexek!), de a lényegesebb és megdöbbentő:- 1992-ben: az ingatlan 340 milió forintos vételárába a Soros Alapítvány beszámítja a magyar kormány 180 millió forintos tartozását az Alapítvány felé. Na, ez a durva !
Jack Reynor
2021. december 19. 14:10
A ballibsik futtatták. Írói munkásságát nem tudom megítélni, gyanús, hogy csak politikai hőzöngései miatt lett ismert és nem fordítva. Emlékszem a magyar demokratikus hagyományokról tett lesajnáló megjegyzéseire 1992 körül, nem volt szimpatikus az sem.
Burg_kastL71-C
2021. december 19. 12:45
" Nekik is megvolt a Göncz Árpádjuk. Ha nem lett volna ki kellett volna találni " Gondoskodtak a időben a kitalálásáról, ... mint itthon is.
elfújta az ellenszél
2021. december 19. 12:17
Nekik is megvolt a Göncz Árpádjuk. Ha nem lett volna ki kellett volna találni
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!