Stonehenge építői diófélékkel és gyümölcsökkel dúsított „energiaszeleteket” ettek

2021. december 01. 13:46

Az ilyen ételeket olyan ünnepeken fogyaszthatták, mint például a téli napforduló, amely a Kr. e. 3. évezredben fontos volt a Stonehenge építői számára.

2021. december 01. 13:46
null

 A műemléket gondozó English Heritage örökségvédelmi szervezet szerdai közleménye szerint a sertéshús, marhahús és tejtermékek maradványai mellett diófélék és különböző gyümölcsök elszenesedett nyomait is felfedezték a híres régészeti helyszín közelében található ősi település, Durrington Walls maradványainál. A tudósok mindeddig nem tudták, hogy vajon fogyasztottak-e valamilyen édességet is a Stonehenge építői.

„Az állati zsírok mogyoróval és gyümölccsel való kombinálása nagyszerű, kalóriadús energiaszeletet eredményezhetett” – állapította meg Susan Greaney történész, az English Heritage munkatársa. Az ilyen ételeket olyan ünnepeken fogyaszthatták, mint például a téli napforduló, amely a Kr. e. harmadik évezredben fontos volt a Stonehenge építői számára. De a csemegékkel a látogatókat is megkínálhatták – tette hozzá Greaney.

Az English Heritage egyúttal megragadta az alkalmat, hogy közzé tegye a hagyományos brit karácsonyi sütemény, a mince pie – aszalt gyümölcsök, magvak és fűszerek omlós tésztába töltött keveréke – kőkorszaki ihletésű receptjét.

(MTI)

 Fotó: NEALE CLARK / ROBERT HARDING PREMIUM / ROBERTHARDING VIA AFP

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2021. december 01. 21:28
biden mit
Felix
2021. december 01. 18:51
"sertéshús, marhahús és tejtermékek maradványai mellett..." Csak kívülálló amatőrként én úgy tudom, hogy akkoriban arrafele a lakosság még tejérzékeny volt és a tejfogyasztás első nyomait a KM környékén feltárt vonaldíszes cserépedények maradványin mutatták ki először. Dehát a brit tudósok már sokmindent felfedeztek meg megcáfolták önmagukat is.
nick89
2021. december 01. 14:48
Mit ehettek a honfoglaló magyarok? https://www.harmonet.hu/asztalra/56072-osmagyarok-konyhaja-avagy-mit-ettek-a-honfoglalas-koraban.html (A képen az a piros erőspaprika kicsit későbbi)
annamanna
2021. december 01. 14:06
Kéksajt és sör nyomai is felbukkantak alpesi sóbányászok 2700 éves székletében https://444.hu/2021/10/14/keksajt-es-sor-nyomai-is-felbukkantak-alpesi-sobanyaszok-2700-eves-szekleteben
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!