Scholz: Az EU megengedhetetlennek tartja Ukrajna területi egységének megsértését

2021. december 12. 21:44

Az új német kancellár Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel tartott közös sajtótájékoztatót.

2021. december 12. 21:44
null

Európa nem engedi meg Ukrajna területi egységének megsértését, ezt pedig az uniós tagállamoknak egységesen kell egyértelművé tenniük – jelentette ki Olaf Scholz új német kancellár vasárnap Varsóban a Mateusz Morawiecki kormányfővel közös sajtóértekezleten.

Scholz a Morawieckivel folytatott egyeztetések egyik témájaként az orosz-ukrán határon fennálló helyzetet emelte ki. „Európa nyilvánvalóvá kell, hogy tegye: nem értünk egyet a jelenleg ott zajló eseményekkel” – jelentette ki. Aláhúzta: az Európai Unió (EU) tagállamai egybehangzóan hangsúlyozzák, hogy a határok sérthetetlenek és megengedhetetlennek tartják, ha sérül egy állam területi egysége.

Szolidarítás Varsóval

A lengyel-fehérorosz határon fennálló helyzet kapcsán Scholz Berlin szolidaritását fejezte ki Varsóval, és elítélte, hogy Minszk politikai célokra használja fel a migránsokat. Fontosnak nevezte, hogy az EU egésze ne csak konkrét szankciókkal reagáljon, hanem párbeszédet is folytasson Minszkkel.

A német kancellár kitért a jogállamiság témájára is. Reményét fejezte ki, hogy az EU, az Európai Bizottság és Lengyelország között ez ügyben folytatott vita „pragmatikus megoldáshoz vezet” majd.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Focke Strangmann

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2021. december 17. 00:19
Akkor kúrva gyorsan kezdjetek el tigriseket gyártani!!!!!
Box Hill
2021. december 15. 17:42
És a történelmi Magyarország területének megsértését is. Mert az EU nem személyválogató mint az ilyenbe belemenő nyugati demokráciák.
mysstes
2021. december 13. 18:48
"A németek megengedhetetlennek tartják, ha sérül egy állam területi egysége..." És a pofájuk nem szakad le!? Ők talán nem az NSZK+NDK egyesüléséből keletkeztek?
konfucius
2021. december 13. 14:32
Ezzel szemben én az EU tagjaként egyáltalán nem ellenzem Ukrajna területi egységének megbontását. Ez a német majom az én nevemben nem beszélhet ilyeneket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!